Astazi va invit sa poposim in Evanghelia dupa Matei. Si cred eu ca e potrivit “sa sapam mai adanc” acest pasaj:
„Atunci ucenicii lui Ioan au venit la Isus si I-au zis: „De ce noi si fariseii postim des, iar ucenicii Tai nu postesc deloc?” Isus le-a raspuns: „Se pot jeli nuntasii cata vreme este mirele cu ei? Vor veni zile cand mirele va fi luat de la ei, si atunci vor posti. Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haina veche; pentru ca si-ar lua umplutura din haina, si ruptura ar fi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou in burdufuri vechi; altfel, burdufurile plesnesc, vinul se varsa, si burdufurile se prapadesc; ci vinul nou il pun in burdufuri noi, si se pastreaza amandoua.” Matei 9:14-17
Pornind de la pasajul de mai sus, avem nevoie sa intelegem conexiunea dintre post si imaginea hainei si a burdufului. Dar pentru aceasta trebuie sa ne uitam la tot capitolul 9 unde se vorbeste despre credinta, mila in loc de jertfe, vindecari. Si toate acestea ucenicii lui Isus le vedeau ei insisi. Cand ucenicii lui Ioan Il intreaba de ce ei nu postesc, raspunsul lui Isus e specific pentru ucenicii Lui de-atunci, nu si pentru noi azi. Ei Il aveau pe Isus zilnic in MOD VIZIBIL si nu aveau nevoie sa stea in post. Si erau ASA de ocupati cu prezenta Lui acolo incat nu era timp pentru post, ci pentru BUCURIE deplina – ca la o nunta. De altfel, ei nici nu aveau pentru ce posti. Il aveau pe El si aceasta le era indeajuns. El le era SUFICIENT.
Pentru ca noi postim de obicei cand e criza, atunci cand strigam la El si-I spunem ca suntem dependenti de El. Isaia 58 e un capitol bun de citit in acest context.
Cateva dintre simbolurile care trebuie intelese aici sunt: „mirele” si „nunta”. Intelegem usor ca mirele este Isus. Cavalerul era Ioan Botezatorul care a fost ales de Isus. Nu Ioan s-a ales pe sine insusi ca sa fie cavaler, ci Isus l-a ales pe Ioan. Pentru ca mirele alege cavalerul. Cand vorbeste Isus despre nunta trebuie sa stim ca evreii aveau obiceiul sa sarbatoreasca nunta 7 zile. Era o adevarata sarbatoare. Inainte de nunta, in mod normal, avea loc logodna. Dupa logodna, viitorul mire pleca timp de un an ca sa pregateasca casa si alte nevoi materiale pentru viitoarea lui sotie si familie. Viitoarea mireasa trebuia sa ramana acasa si TOT ce se cerea de la ea, era sa ramana credincioasa logodnicului ei.
Al doilea aspect al acestui pasaj, e ca versetul 14 zice „noi postim des” – din aceasta fariseii isi scoteau propria neprihanire (dreptate), isi facusera o religie din regula de a posti des. In modul acesta ei incercau sa-si satisfaca nevoia dupa Dumnezeu. Stim ca fariseii mereu au exagerat in tinerea Legii. Ei au facut-o si mai grea si ma dificila de tinut. De aceea, Isus le zice mai sus „Mila voiesc, IAR nu jertfa!” Oricum fariseilor nu le-a placut nici de Ioan Botezatorul, chiar daca tinea post des ca si ei. Si, bineinteles, ca nu le-a placut nici de faptul ca Isus nu le-a zis ucenicilor Sai sa posteasca. Eu cred ca Isus le-a zis, nu postiti, ci sarbatoriti acum cand sunt aici cu voi.
Acum, intrebarea pe care o avem toti este: Ce legatura este intre idea postului si haina, burduful?
Si aici sunt cateva simboluri care trebuie intelese: vinul nou/postav nou, haina veche/burduf vechi, burduf nou.
Vinul nou e legamantul nou, e invatatura lui Isus. Si acesta e legamantul harului, adica sa poti sa-L cunosti pe Isus si sa-L urmezi. Si Ioan zice in Ioan 1:17: „caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.”
Burduful vechi este sistemul Legii. E un burduf uzat, invechit, care miroase rau. In contextul din Evanghelia dupa Matei este vorba despre Iudaism.
Cu alte cuvinte Isus le spune nu poti pune Noul Legamant (harul) in Vechiul Legamant (Legea). Burduful vechi, care e sistemul vechi de gandire, se va rupe. Pur si simplu, nu functioneaza!
Cum se leaga aceasta de idea postului? Fariseii, dar si ucenicii lui Ioan stiau ca trebuie sa posteasca. Cum ziceam mai sus, fariseii au exagerat Legea si cerintele ei. Ei incercau sa-si satisfaca nevoia dupa Dumnezeu cu tinerea postului cat mai des. Cu cat il tineau mai des, cu atat li se parea ca sunt mai buni. Concentrati pe aceasta, nici nu au inteles ca Dumnezeul pe care Il cautau era langa ei in fiecare zi. Pentru ca Legea te orbeste! Litera omoara, Duhul da viata!
In acelasi timp e vorba de Duhul Sfant care urma sa fie trimis si despre viata noua pe care urma s-o traiasca adevaratul crestin. Nu poti sa-L pui pe Duhul Sfant in sistemele legaliste din viata sau din biserica ta! Pur si simplu, Duhul Sfant nu e acolo unde e religie. Duhul Sfant locuieste acolo unde locuieste Isus.
Cum se rupe haina veche si mai mult pentru ca am pus un postav/material nou? Multi oameni vor sa-L adauge pe Isus (materialul nou) la sistemul lor de gandire (haina veche) pentru ca li se pare o idee draguta. Insa nu vor sa faca din El Domnul vietii lor. Ce se intampla in acest moment? Se mint pe ei insisi ca sunt indreptatiti de Dumnezeu si ca traiesc dupa standardele lui Dumnezeu. In realitate insa „ruptura e mai mare”. Adica omul traieste o minciuna.
Cu alte cuvinte Isus le zice: „E bine sa ti-i post. Dar nu trebuie sa te omori pentru aceasta tinandu-l ca o lege sau ca asa trebuie sa fie. Uitati-va la ucenicii mei, ei nu postesc acum, ci sarbatoresc. Si ei nu se osandesc pentru aceasta. De ce? Pentru ca ei au o viata noua acum. Va veni vremea cand vor posti si ei vor fi constienti ca trebuie sa posteasca. INSA nu-si vor trage identitatea din tinerea postului, nici nu vor considera ca tinand post sunt mai buni sau acesta ii face mai buni. Ei sunt constienti ca Dumnezeu ii declara drepti prin credinta pe care o au in Mine!”
Ori de cate ori intalniti in Noul Testament ca Isus zice: „Dar eu va spun…” – aceasta inseamna burduful nou. Si ca sa acceptam ceea ce ne spune Isus zilnic inseamna sa fim flexibili, adica sa fim un burduf nou. De ce un burduf nou? Burduful nou e elastic si atunci cand pui ceva in el nu se rupe. Burduful e un „sac făcut din piele netăbăcită, uneori din stomacul unui animal (capră, oaie, bivol), în care se păstrează sau se transportă brânză, făină, apă etc.” (sursa DEX). Burduful vechi s-a uzat de atatea lucruri (idei!) incat nu mai face fata la tot ceea ce e nou. Si se rupe. A fi flexibili, inseamna aici, sa fim gata sa acceptam invatatura si ideile lui Isus despre noi si lume, si sa fim gata sa calcam peste sistemul nostru de gandire vechi.
Un exemplu, pe care vreau sa-l folosesc aici e din Evanghelia dupa Marcu. Dupa un studiu mai detaliat al capitolului 5 si 6 din Marcu, intelegem, ca indracitul care locuia in morminte, dupa ce a fost vindecat de Isus si trimis acasa la ai lui sa le spuna ce I-a facut Domnul, a urmat voia lui Isus. Si aceasta e vizibil in capitolul 6 din Marcu unde Isus hraneste cei 5000 de barbati. Cine credeti ca i-a adunat pe acesti oameni acolo pe tarm? Cel care se numea inainte „legiune” s-a dus la ai lui si le-a spus ce I-a facut lui Domnul!
Aceasta inseamna viata traita dupa voia lui Isus. E o viata traita prin har (fara poveri „create” de om), nu prin Lege (cu poveri)!
Avem doua optiuni pe care le putem imbratisa in viata noastra: sau ne oferim viata in mainile lui Isus ca sa faca din noi un burduf nou sau Ii indepartam mainile cand vrea sa ne atinga si ramanem „in cutia noastra”, ramanem un burduf vechi. Burduful poate fi viata noastra toata sau un domeniu din viata noastra: relatiile, asteptarile, dezamagirile, speranta etc.
Iar cei care ne luptam cu legalismul din jurul nostru, va incurajez sa credem ca Isus poate schimba un burduf vechi intr-unul nou. Fii linistit, pentru ca mai degraba sau mai tarziu, legalismul se prabuseste!
Sa faci ceea ce iti zic altii sau sa le faci din vinovatie e vinul vechi in burdufuri vechi!
Sa faci ceea ce iti zice Isus e vinul nou in burdufuri noi!