Articole recente:

Sarcina și sănătatea femeii

Sarcina și sănătatea femeii

Doctorul Tom O'Bryan scria pe contul lui Instagram că: "Suntem înconjurați de atât de multe toxine, încât un bebe se naște cu peste 180 toxine în corp." Pe atunci, când am citit această frază, nu eram încă însărcinată. Dar mi-am dat seama că două corpuri în care sunt multe toxine vor da naștere unui copil cu multe...
Read More
Cât ne costă sănătatea?

Cât ne costă sănătatea?

Stiti, la inceput de an fiecare ne setam niste scopuri sau cel putin avem niste asteptari de la cele 365 de zile pe care le avem in fata. Ei, pentru mine o astfel de asteptare sau un astfel de scop, l-am descoperit prin iunie 2018. Am decis sa imi fac casa si viata netoxice. Da,...
Read More

In esenta este o pagina care te va ajuta sa intelegi si cel de-al doilea aspect al fiintei umane: corpul.
Poate te intrebi ce are de-a face una cu alta. Dar iti voi explica pas cu pas. Si o voi face prin povestea mea de viata.

Cand am deschis ochii in lumea aceasta, ceea ce am vazut in jurul meu erau carti si caiete 🙂 Aceasta pentru ca parintii mei sunt profesori si acestea sunt “instrumentele” lor de munca. Daca va intrebati de unde am mostenit pasiunea pentru citit, scris si dezvoltare personala, atunci aveti raspunsul 😉 Pana aici totul e frumos si bine.

Dar cu toate acestea a venit la pachet si intelegerea distorsionata despre munca. S-a muncit si se munceste mult in familia mea, dar nu se face un echilibru cu odihna. Si exact aceasta am luat si eu pentru mine. Am invatat sa muncesc mult, dar nu am invatat sa pun limite programului meu de munca. Nu am invatat nici cum sa ma odihnesc.

Cu acestea zise, si cu alte “obiceiuri”, am avut reteta perfecta ca sa ajung la epuizare (burn out) la 32 de ani. Aveam insomnii, atacuri de panica, anxietate, frica de-a sta singura intr-o incapere, crestere in greutate scapata de sub control si deveneam tot mai confuza legat de scopul meu in viata. Da, ne miram cum poate starea fizica sa ne afecteze confuzia despre viata?! Adevarul este ca sufletul si corpul sunt legate unul de altul si se influienteaza unul pe altul. Iar eu in obisnuinta mea de-a munci, uitasem ca am un corp de care Dumnezeu mi-a spus sa am grija. Mi se parea ca atat timp cat stiu ce vreau in viata, ma pot dezvolta personal si am prieteni, celelalte vor veni de la sine.

Deci, ajunsa la epuizare a trebuit sa ma opresc din orice activitate si sa imi caut un consilier care sa ma ajute sa-mi revin. Si mare, dar foarte mare, mi-a fost mirarea cand am descoperit, in timpul celor 2 ani de consiliere, ca starea mea de epuizare s-a datorat in mare parte faptului ca NU MI-AM ASCULTAT CORPUL. Am muncit si am mers impotriva lui. Nu i-am ascultat semnalele. Iar cand corpul meu s-a simtit epuizat, mi-a transmis semnalele de alarma: anxietate, panica, frica, confuzie.

Atunci am decis sa ma re-educ la capitolul sanatate. Sa iau totul de la zero si sa invat despre sanatate, si sa-mi ascult corpul. Cu pasi mici, dar consecventi – alimentatie sanatoasa, somn suficient, apa suficienta, odihna in timpul zilei, limita de cafea etc. – am reusit sa vad semne de recuperare dupa 7/8 luni. Nu inseamna ca imi revenisem total dupa epuizare. In mod normal, noi ne revenim total din epuizare in tot atat timp cat ne-a luat sa ajungem la epuizare.

Sanatatea fizica si cea spirituala

 Ceea ce m-a facut pe mine alerta in perioada de epuizare, a fost confuzia despre scopul meu in viata. Adica, nu mai stiam de ce fac ceea ce fac si spre ce ma indrept. Aveam impresia ca sunt un robot care avea in cap motorul “trebuie”.

Ei, cand am descoperit in timup consilierii ca nu mi-am ascultat corpul si aceasta a inceput sa afecteze sistemul biochimic al organismului – care presupune afectiuni de claritate mentala, afectiuni nervoase, cardiace etc. – atunci am inteles foarte clar de ce imi pierdeam claritatea scopului. Pana atunci credeam ca viziunea si scopul tin doar de partea cognitiva, spirituala a omului. Dar am descoperit ca si sanatatea fizica afecteaza aceasta.

Schimbare de macaz

Cu toate acestea descoperite si cu decizia de-a ma informa mai mult despre sanatatea mea, am inteles ca eu trebuie NEAPARAT sa ma pun pe treaba. Si ce am facut?

Am inceput de la alimentatie. Mi-am suflecat manecile si am intrat in camara:

– am scapat de produsele nocive;

– am introdus alimente sanatoase (bio, nutritive);

– mi-am reorganizat programul de luat mesele.

Am trecut la cosmetice si produse de curatenie:

  – am scapat IMEDIAT de creme, rujuri si oje (toate extrem de nocive pentru organism!)

   – am scapat TREPTAT de produsele de curatenie (unde-i clor, sunt multe toxine!);

– le-am INLOCUIT cu produse simple, ieftine si SIGURE. Spre exemplu, otetul alb, bicarbonatul si uleiuri esentiale au devenit aliatii mei in curatenie pentru toata casa!

Aici vei gasi si o descoperire mare pe care am facut-o legat de sanatate si mentinerea acesteia in forma.

Susține-mă