Casatorie, Relatii

Conflictul – un mod de cunoaștere sau ”răul de care să stai departe”?

Acum 1 săptămână  ne plimbam cu Leo, soțul meu, și îi ziceam că vreau să scriu ceva diferit luna aceasta. După câteva minute el îmi zice: ”De ce să nu scrii despre conflict?”

Hm…mi-am zis, că e chiar o idee să scriu, cu ocazia zilei îndrăgostiților despre un subiect care este chiar ocolit în această zi 🙂 Așadar, am creat un articol-interviu. Și l-am invitat pe Leo să scrie cu mine, dar și o altă familie dragă nouă, Benjamin și Rebeca Miklo.

Interviu despre conflictele în familie

 Sunt conflictele rele, după natura lor?

Virginia: Da, conflictele pot fi împărțite în două categorii: bune și rele.

Conflictele sunt bune, dacă ne ajută să ne cunoaștem mai bine unul pe altul, chiar ne apropie unul de altul.

Însă, din păcate, sunt și conflicte rele. Acestea sunt generate de ani de zile și sunt din categoria aceea care imediat aprind controversele dintre soț și soție, sunt nerezolvate, au niște rădăcini amare. Astfel de conflicte, stau acolo în colțul minții fiecăruia și izbucnesc cu forță. Cuplul nu știe cum să le rezolve, încearcă să le evite, dar ambii soți se simt răniți și neînțeleși reciproc.

De ce apar conflictele?

Benjamin&Rebeca: Conflictele pot apărea din mai multe cauze, printre care:

  1. Suntem diferiți – gândim diferit, acționăm diferit. Nu avem răbdarea să-l înțelegem pe cel de lângă noi pentru că pornim de la noi înșine, crezând că știm de ce face ceea ce face cealaltă persoană. În loc să ascultam activ și să ne dorim să înțelegem ce vrea să zică celălalt.
  2. Tipul de personalitate – persoane care nu se tem de conflict și alte persoane care ar face orice ca să evite conflictul.
  3.  Circumstanțele în care ne aflam. Dacă sunt mai mulți factori de stres, oboseală, sunt șanse mai mari să intrăm în conflict.
  4. Preconcepții și așteptări nerealiste sau necomunicate.

Care e CEA MAI DES întâlnită cauză a conflictelor într-o familie?

Virginia: Pe lângă cauzele enumerate de Benjamin și Rebeca, ca și în orice relație, cauza conflictelor des întâlnită într-o căsnicie, este lipsa de comunicare. Aceasta apare din diferite motive: fie că ambii parteneri nu știu cum să comunice (sau doar unul dintre ei nu comunică), fie este ignorată comunicarea din cauze obiective ca oboseala, lipsa timpului necesar etc.

Ce soluții practice pentru rezolvarea conflictelor ne sugerezi?

Leonard: Dumnezeu a zis despre soț și soție că vor deveni un singur trup. Cu alte cuvinte, o echipă. Iar ca echipă lucrăm împreună și ne ajutăm reciproc. Când apar conflicte, trebuie să ținem cont de acest aspect. În altă parte în Biblie, Dumnezeu a mai zis să îți iubești aproapele ca pe tine însuți. În acest caz particular, ar fi să ne iubim soția/soțul ca pe noi înșine. Pentru soț un exemplu de iubire până la sacrificiu ar fi Hristos, iar pentru soție, exemplul edificator ar fi Biserica. Având acestea în minte, să trecem la soluțiile practice (pe care le aplic și eu).

  1. Roagă-te pentru soția ta /soțul tău în fiecare clipă, dar în special dimineața și seara.  (nu doar când sunt conflicte, ci tot timpul)
  2. Încearcă să vezi și să înțelegi partea ei/lui de a privi lucrurile
  3.  Ai încredere în soția ta/ soțul tău
  4. Când apar nervii, deja ați luat-o pe un drum greșit. Caută să detensionezi lucrurile sau retrage-te. La nervi poți să faci sau să spui lucruri pe care o să le regreți mai târziu. Din nou, ai încredere în soția ta / soțul tău. Când vă veți calma, ambii veți privi altfel lucrurile.
  5. Cere-ți iertare. Când apar nervi, în mod sigur ai greșit cu ceva. Ca echipă, ambii ați greșit cu ceva. Poate unul mai mult și unul mai puțin, dar în mod sigur, ambii aveți o parte din vină.

Ce sfat ați da familiilor tinere?

Benjamin&Rebeca: Povestiți mult unul cu altul, comunicați deschis, lăsați-vă cunoscuți, împărtășiți-vă valorile! Porniți de la ideea că soțul/soția mă iubește, sunt importantă pentru el/ea, doar că nu mă înțelege în acest moment. Deci trebuie să comunic ce simt și de ce sau ce mă deranjează, ce mă face fericit.

E normal să avem conflicte, dar e important când și cum rezolvăm conflictul!

Ce am învățat în urma conflictelor?

Leonard: Cel mai important, ar trebui ca noi să învățăm ce înseamnă lucrul în echipă. Legat de asta sunt majoritatea învățămintelor pe care le tragem din conflicte. De exemplu, învățăm să colaborăm într-un mod mai eficient, să vedem perspectiva celuilalt, să fim mai buni (o versiune mai bună a noastră, ca să folosesc un termen informatic, să ne facem update constant și permanent), să învățăm să ne cerem iertare și să iertăm.

Și, bineînțeles, vă las și trei cărți bune despre relațiile sănătoase în familie, cunoașterea reciprocă și rezolvarea conflictelor:

  1. ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman
  2. “Cele sapte principii ale unei casnicii fericite” de John M. Gottman, Nan Silver
  3. “Nevoile lui, nevoile ei” de Willard F. Harvey, Jr.

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns