Casatorie, Relatii

Și bărbații au bătăliile lor!

Acum câteva zile am primit provocarea soției mele de a scrie câteva cuvinte despre felul în care am așteptat până ne-am cunoscut și ne-am căsătorit. Când am făcut acest pas, eu am avut 38 de ani, iar ea, 34, deci ambii am avut ceva timp de așteptat. În timpul cât eu am așteptat, s-au întâmplat bineînțeles, destul de multe, dar stați liniștiți, nu o să încep să vă spun totul în acest articol, umplându-vă ecranele cu 38 de ani de viață transpusă în litere înșiruite de-a valma 🙂

O să mă concentrez doar asupra subiectului în cauză și anume cum să aștepți persoana potrivită până la o vârstă ca aceasta – de 38 de ani. 

Cum am ajuns la această vârstă, fără să port inelul de logodnă?

Răspunsul este simplu: drumurile mele și ale Virginiei nu s-au intersectat decât la această vârstă. Dar vă spun sincer, a meritat așteptarea. Singurul meu regret este că nu ne-am întâlnit mai devreme. Însă Domnul știe, de ce ne-am întâlnit abia în anul 2017, când aveam 37 de ani. Poate că, dacă era mai devreme, nu eram suficient de înțelept, să-mi dau seama de persoana pe care mi-a ales-o Dumnezeu. Până la acel timp știam un singur lucru: că Domnul mă va ajuta să găsesc persoana potrivită, și că ea va fi o persoană specială. Dar Domnul, nu numai că nu m-a dezamăgit, dar m-a surprins că mi-a ales o persoană atât de specială. Este TOT ce mi-am DORIT și mult mai mult! Trebuie să nu disperați și să aveți răbdare, și încredere în Domnul. 

Trebuie, de asemenea, să fiți veseli, doar aveți de ce: în primul rând pentru că aveți pe Cineva care vă iubește și vă vrea binele, iar acest Cineva este Stăpânul Universului, trebuie doar să aveți încredere în El.  Zâmbiți, știind că zâmbetul luminează oamenii, iar în întunericul acestei lumi vă ajută să vă găsiți unul pe altul! 

Cât așteptați este bine să aveți preocupări care nu vă umple timpul degeaba. Lucruri precum serviciul, școala, curățenia, asigurarea hranei sunt și ele importante, dar nu la acestea mă refer. Mă refer la lucruri care vă înseninează și vă încălzesc sufletul. Pentru mine, de exemplu, foarte important a fost timpul petrecut cu familia și în special cu nepoțeii mei, să mă duc la Biserică, să studiez apologetică și, nu în ultimul rând, să mă rog. Din experiența mea aceste preocupări vă pot ajuta mult.

Au fost și momente mai puțin plăcute. Și anume momentele de deznădejde. Da, și eu am avut luptele mele, momentele mele de necredință, dar întotdeauna a fost Domnul să mă întărească. Rugăciunea m-a ajutat foarte mult în acele momente. Nu m-am rugat doar atunci, ci în fiecare zi, de cel puțin două ori pe zi, și de fiecare dată când aveam nevoie. Este foarte important să ai o obișnuință în a te ruga. Rugăciunile sunt aripile tale, care te ridică de jos și te înalță sus de tot până la Domnul. 

Ceea ce urmează să vă zic mai departe este valabil nu numai în alegerea viitorului partener de viață, dar în toate domeniile vieții. Este foarte important să nu faci compromisuri cu privire la credința ta și la principiile tale. Aici, mă refer doar la credința cea adevărată, nu la concepțiile și percepțiile tale religioase; la fel când mă refer la principiile tale, mă refer doar la cele care contează, cele sănătoase, la legile scrise, nu pe un material cum ar fi pe piatră sau pe hârtie, ci direct pe inimi.

Am mai învățat ceva important: și anume că eu nu știu tot adevărul. Doar Dumnezeu îl știe. Acest lucru m-a învățat să să fiu mai smerit, să nu fiu încăpățânat, să nu fiu legalist, să fiu mai deschis cu privire la formele diferite de a-I sluji Domnului, să mă comport altfel în relație cu alți oamenii care au concepții diferite față de mine. Pe lângă toate acestea, m-a învățat și să deschid ochii mai bine, să privesc oamenii din mai multe perspective și să-i înțeleg, astfel încât mi-a fost ușor s-o recunosc pe viitoarea mea soție. 

Sper să vă fie de folos aceste câteva sfaturi. Ca încheiere, o să termin cu o vorbă simplă, dar cu valoare mare ca înțelepciune și ca sfat pentru toți tinerii din această lume, pe care Părintele Ilie Cleopa obișnuia să o repete: Răbdare, răbdare, Răbdare…

Leonard Ursulescu

 

 

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns