Casatorie, Relatii

Cum să aștept cu demnitate?

De ceva timp primesc tot mai multe întrebări de la prietenele mele sau de la fete pe care abia le întâlnesc despre cum să aștepți atât timp fără să știi dacă “bărbatul tău” va apărea vreodată în viața ta. Și întrebarea aceasta o primesc în tot felul de forme, dar esența e aceeași: Cum să aștept cu demnitate?

Totuși, o atitudine frecventă, care mă întristează, e legată de îndoiala multor fete, dacă se merită să-l aleagă pe cel de care le va plăcea cu adevarat. BINEÎNTELES că “DA!!!”. De trei ori “DA!”. Nu contează dacă te vei căsători la 35 sau 40 de ani așteptându-l. Altfel, ce fel de viață va fi aceea? Să te căsătorești cu cineva de care nu-ți place e să-ți pui viața sub un jug, părerea mea. Ori viața ta este prea prețioasă și prea importantă ca s-o trăiești sub o presiune continuă.

Și pentru că știu că aceasta este frământarea multor fete, aștern cu tot dragul aceste cuvinte pentru voi. Sunt cuvinte care îmi izvorăsc din inimă și care îmi doresc să vă atingă inima. Și nu le rescriu de undeva, dar le împărtășesc cu voi întelegăndu-vă frământarea și bucuria pe care am experimentat-o și eu pănă la 33 de ani. Eu l-am cunoscut pe soțul meu, de care sunt îndrăgostită și îmi place de el cu-adevărat, la 33 de ani și m-am căsătorit la 34 de ani.

Din acest drum al așteptării vă împărtășesc tot ce-am învățat și tot ce-am greșit. Și, totuși, a fost o așteptare pe care am purtat-o cu demnitate! Cuvântul cheie al acestei perioade este DEMNITATEA! Orice ai alege, orice ai face, orice bătălii ai purta, poartă-le pe toate cu demnitate. Adică atunci când te vei uita în urmă peste ani să te uiți ca la o perioadă de om victorios cu lecții și greșeli asumate. Ești adultă și poți alege singură ceea ce vrei în viață!

Îl ai pe Dumnezeu, Cuvântul Lui și Duhul Lui, care te vor călăuzi. Deci ai încredere că poți aștepta cu demnitate! Nu te mulțumi cu fărâmituri care curg din flirturi, din promisiuni goale, din iresponsabilitate sau egoism. Pentru că nevoia ta cea mai mare nu e căsătoria – crede-mă, că știu ce zic. Nevoia ta cea mai mare dintotdeauna și pentru totdeauna este demnitatea ta, să știi că ești un om valoros, că ești respectată și demnă de acest respect.

Și cum reușim să trăim cu demnitate, mai ales în perioada aceasta?

Eu n-o să-ți zic cum să citești Biblia, cum să te rogi și ce predici să asculți. Pentru că știu că acestea sunt de la sine clare și că foarte mulți dintre voi le faceți (dacă nu, atunci, știi ce ai de făcut!). Eu voi aborda subiectele despre care nu se discută așa mult și despre domeniile în care nu prea primim idei.

Ideile practice pe care ți le sugerez să le îmbrățișezi sunt acestea:

  • În primul rând, așteptarea viitorului tău soț nu este esența vieții tale în această perioadă. Nu te încurajez să te instalezi ca într-un scaun al așteptării, țintindu-ți toate resursele și toată energia asupra acestei așteptări. Nu-ți pune tu însăți eticheta așteptării! Pentru că viața e mai bogată și mai complexă decât atât.
  • Dar nu nega nevoia pe care a pus-o Dumnezeu în tine – de-a avea un bărbat lângă tine. E o nevoie nobilă și onorabilă. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru aceasta!Dar n-o nega și nu-ți construi viața în jurul ei!
  • Mi-am dat seama în toată această perioadă că ceea ce bag în creierul meu, aceea și scot din el. Îți recomand din toată inima să nucitești romane și să nu te uiți la filme romantice care denaturează realitatea (spre exemplu, Hallmark, Hollywood etc.). Pentru că nu exprimă realitatea și îți afectează înțelegerea despre adevăratele relații romantice. Spre exemplu, nu-ți recomand să citești cartea lui Francine Rivers “Răscumpărată prin iubire” sau orice altă carte de-a ei despre relațiile romantice pentru că descrierile ei sunt prea detaliate pentru o persoană necăsătorită.
  • Cautăo comunitate de oameni care au aceleași scopuri nobile ca ale tale. Sau adună tu un grup de FETE și BĂIEȚI necăsătoriți. Petreceți timp împreună. Citiți împreună. Discutați subiecte dificile împreună. Sărbătoriți împreună. Fii deschisă pentru relații, nu te izola! Caută un grup nou (dacă e posibil!), pentru că așa vei cunoaște oameni noi. Nu doar fete că vă veti plânge de milă!
  • Dar ia-ți timp și de odihnă, nu doar să fii cu gașca non-stop. Ai nevoie să-ți încarci bateriile. O minte și un suflet odihnit e mai greu să fie atacate de gânduri toxice.Sau să-și plângă de milă!
  • Fă ceea ce ți-ai dorit să faci demultși nu ai reușit. Fă din perioada aceasta momentul dezvoltării tale personale. Ce ai visat mereu să faci? Un curs de design? Un curs de artă? O școală de studiu biblic inductiv? Dacă nu ai banii necesari încă, fă din aceasta o prioritate și economisește bani pentru o școală sau un curs. Sau caută cursuri gratis pe internet. Îmi amintesc că acum 3 ani îmi doream nespus de mult să fac un curs de scris cărți și nu aveam nici banii, dar nici posibilitatea să merg într-o altă țară. Și am găsit un curs online pe futurelearn.com. Iar după Facultate, am studiat în fiecare an un curs care mă interesa. Astfel, am investit în mine prin Școala de Studiu Biblic Inductiv, Școala de Ucenicie, Școala de Perspectivă Creștină Biblică și Școala de Lideri în Pionerat (școli a Universității Națiunilor). Și sunt foarte mulțumitoare că am investit în mine atunci și mi-am dezvoltat potențialul. Din ale cărui roade culeg și azi!
  • Perioada aceasta când nu ai un prieten, poate fi una cu multe întrebări sâcâitoare din partea rudelor, prietenilor și a familiei extinse: Când te căsătorești? X și Y are 2 copii deja! Sincer, evită aceste persoane! Tu nu ai nevoie de aceste întrebări! Impuneți tu limitele în situațiile acestea și protejeazăți demnitatea! Caută persoane care te încurajează și care te înțeleg.
  1. Un sfat pentru cei căsătoriți, familie, prieteni ai persoanelor necăsătorite: NU ÎNTREBA prietenii tăi necăsătoriți,dacă au un prieten(ă)!!! Îți vor zice ei singuri, dacă e cazul!
  • Nu are voie NIMENI să te influiențeze cu cine să te căsătorești și cu cine să nu te căsătorești!!! De aceea, ai grijă MARE pe cine lași să vorbească în viața ta legat de sfaturi pentru căsătorie. Am zis sfaturi despre casătorie, nu sfaturi despre cine ar trebui să fie sau nu soțul tău. Nicio prietenă, nicio rudă, niciun lider, niciun pastor, niciun șef, absolut nimeni nu are voie să te influiențeze cu cine să te căsătorești sau nu. Este pur decizia ta pentru că tu vei trăi viața ta alături de soțul tău, nu prietena ta, nu liderii tăi, ci tu în persoană. Plus că e domeniul și responsabilitatea ta de-a alege. Doar să specific, eu nu mă refer că nu poți primi sfaturi de la nimeni. Dar alegerea ta de-a te căsători cu cineva sau nu să fie făcută exclusiv de tine, fără nicio influiență din afară.
  • Și dacă tot vorbim de sfaturi despre căsătorie, alege persoan care va fi acolo mereu pentru tine indiferent ce-ar zice lumea din jurul vostru. Și alege-l pe cel de care îți place cu-adevărat. Nu te gândi că ai 30, 40, 45 de ani și că nu meriți să alegi bărbatul de care îți va plăcea cu-adevărat. Ba din contra, dacă ai așteptat atât de mult, atunci trebuie să se merite să-ți și placă de el.

Ideile acestea au fost frământările mele până la 33 de ani. În unele perioade unele frământări au fost mai grele, altele mai ușoare. Unele au fost chiar bătălii mai lungi. Uneori Îi spuneam totul lui Dumnezeu, altă dată eram supărată pe El. Dar nu-mi pare rău de nimic din ceea ce am trăit pentru că am trăit viața așa cum a fost și am adunat lecții prețioase de care mă bucur acum.

De fapt, acea perioadă m-a învățat și m-a format, chiar m-a învățat să trăiesc cu-adevărat!

Subiectul acesta, din păcate, e de multe ori un subiect tabu în comunitățile creștine. Cele mai multe comunități de creștini nu știu cum să integreze persoanele necăsătorite care au 30, 40, 45 de ani și mai mult.

Dacă știi că aceste gânduri ar ajuta pe cineva, fă să ajungă la ea. Tot aici, pe site, l-am invitat și pe soțul meu să scrie despre cum e să aștepți cu demnitate ca și bărbat. Găsiți articolul lui aici

Să vă faceți viața frumoasă pentru că sunt sigură că aveti toate resursele necesare pentru aceasta și pentru că a fi necăsătorită nu e un handicap.

Bucuria vine din identitatea ta și din Cel Care te-a creat!

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns