Compasiunea
Dragilor, sper ca în urma celor 2 articole despre valori, ați reușit să meditați, să vă rugați și să le îmbrățișați. Astăzi încheiem seria celor 3C: Credincioșie, Corectitudine și Compasiune.
Să ne oprim față în față cu o valoare sensibilă, numită “Compasiunea”. Și aș vrea să încep cu un exercițiu care să vă facă să vă implicați voi înșivă. În jurnalul vostru sau pe o foaie de hârtie, scrieți trei persoane care vă amintesc de compasiune.
Cum e? V-a solicitat memoria? Sau ați scris repede?
Acum scrieți în dreptul fiecărei persoane un moment care v-a marcat pe voi legat de compasiunea lor.
Rămâneți cu jurnalul deschis și continuați să citiți.
De ce am ales să vorbesc despre compasiune ca și cea de-a treia valoare pentru anul acesta? În primul rând, pentru că aceasta reprezintă termometrul crestinismului din noi. Da, vreți sau nu, dar și așa se măsoară creștinismul. Compasiunea ne amintește că suntem umani.
Primul nostru model de compasiune, bineînțeles, că este Dumnezeu Însuși. Isus Cristos, cât a fost pe pământ, a ridicat standardul compasiunii și ne-a chemat să-L urmăm. Aceasta nu înseamnă că până la venirea Lui pe pământ nu era clară valoarea compasiunii, pentru că Dumnezeu a fost clar de la început cât de importantă e compasiunea. Adevărul e că până la venirea lui Isus, fariseii și-au făcut de cap și în acest domeniu. Știți că specialitatea lor era să pună poveri extreme peste oameni și au exagerat Legea la maximum. Iar compasiunea era demult uitată de ei. Și lucrarea lui Isus reînvie compasiunea și le amintește creștinilor că Dumnezeu e la fel de milos ca și la începutul creației și că așteaptă aceasta și de la ei. Dacă treceți prin Vechiul Testament veți observa de câte ori le poruncește Dumnezeu evreilor să nu adune recolta de la colturile lanului sau să lase anumite roade pe câmp. Și le și explică de ce. Acele roade erau pentru străin, văduvă și orfan. Prin urmare fiecare evreu era chemat să trăiască și să practice compasiunea. Iar aceste persoane erau cele trei categorii de oameni de care evreul, cu-adevărat evreu, trebuia să aibă grijă de ele.
Este compasiunea termometrul creștinismului din noi? Eu zic că da.
Și dacă nu ne-am gândit la aceasta așa mult, avem posibilitatea să începem anul acesta. Nu știi de unde să începi? Ia-ți 15 minute mâine să te plimbi pe străzile din localitatea ta. Dacă ești într-o țară din Europa de Est vei găsi zeci de persoane pe care le poți ajuta. Dacă ești în Vest, gândește-te la un azil sau un plasament pentru copii. Sau chiar la oamenii nevoiași din biserica ta. În timp ce vă gândiți la persoanele din preajma voastră, nu uitați și de alte națiuni. Te încurajez să te rogi și să adopți o nașiune anul acesta pentru care te vei ruga frecvent și pentru ai cărei săraci vei dona bani, haine, mancare etc.
Pășește pe ape! Și vei vedea bucuria și înălțarea pe care o vei trăi. Da, atunci când ajutăm un sărac trăim sentimente înălțătoare. Și tocmai aceasta demonstrează faptul că, atunci când ne arătăm compasiunea față de cineva, se activează în noi umanitatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Dar nu vreau să fim plini de compasiune doar pentru ca să ne simțim bine. Ci vreau să să ne gândim și să fim conștienți de adevărul pe care îl găsim în acest verset:
“Cine-l asuprește pe sărac Îl disprețuiește pe Creatorul său,
dar cine arată bunăvoință față de nevoiaș Îl onorează pe Dumnezeu.” – Proverbe 14:31
De aceea, te invit să-L onorăm pe Creatorul nostru și în acest mod.
Dacă deja faci aceasta și deja ai oameni pe care îi ajuti în fiecare an, continuă s-o faci! Și spune-le și altora să se implice cu tine în ceea ce faci.
Câteva idei practice cum să practici compasiunea anul acesta:
1. Roagă-te și întreabă-L pe Dumnezeu care sunt oamenii, națiunile pe care să le ajuți;
2. Nu trebuie să donezi mii de lei/euro dacă nu poți. Începe cu atât cât ai! A nu dona nimic – nu este o opțiune!
3. Fă-ți un obicei lunar. Ia un plic și pune acolo o sumă de bani pe care o decizi tu cu Domnul. Vei rămâne uimit(ă) cât poți aduna într-un an!
4. Donează și lucruri materiale, nu doar bani. Spre exemplu, cărți pentru o școală din India, haine pentru un orfelinat/azil, mâncare oamenilor străzii etc.
A dona e dumnezeiesc. A avea compasiune înseamnă a-L onora pe Dumnezeu. Înseamnă și a-ți aminti că ești om și că locuiești în mijlocul oamenilor cu nevoi diferite.
Acum, când avem cei 3C clari, e timpul să-i adoptăm. Așa cum ziceam într-un alt articol, la început de an aveam 365/366 de oportunități. Dacă ne gândim la aceste oportunități din perspectiva celor 3C, cred că la sfârșit de an vom fi uimiți de modul cum ne-am dezvoltat și de modul în care am binecuvantat oamenii din jurul nostru.
Spor in toate va doresc!