Articole

Femeia tehno-inteligentă

Încă de la începutul secolului al 19-lea, femeile au început să se remarce în domeniul tehnologiei. Și Cotidianul.ro scrie despre câteva dintre ele:

Ada Lovelace: primul programator de computere din lume

Cu mult înainte de apariția computerelor, Ada Lovelace, cunoscută și sub numele de Lady Ada Byron, era cunoscută ca prima „programatoare de computere“ din lume. Ea a colaborat cu Charles Babbage la motorul său analitic, un calculator mecanic, și a scris note detaliate care detaliază potențialul său de performanță. Acestea au dus, de altfel, la crearea primelor programe de calculator.

Grace Hopper: „Doamna codificatoare”

Grace Hopper, profesor de informatică și pionier în știința informatică în Marina SUA, este creditată cu popularizarea termenilor „compilator” și „bug” în primele zile ale programării, deoarece a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare pentru computere, care a făcut programarea mai accesibilă.”

Și lista poate continua.

Ceea ce am observat e că noi, femeile, avem niște pioniere în acest domeniu. Și scopul și viziunea lor a fost să descopere un program sau un cod prin care să faciliteze o muncă titanică sau prin care să facă viața și munca, atât a contemporanilor lor, cât și a urmașilor lor, mai accesibilă. Astfel de femei s-au uitat la ceea ce aveau și la cunoștințele lor, apoi au pus împreună niște idei, au făcut niște conexiuni și au inventat ceva uimitor.  Lejer, cred că, ar fi putut și ele să aleagă să stea la o cafea cu niște colege zi de zi, săptămână de săptămână, ani după ani. Dar VIZIUNEA din ele nu le-a dat pace!

Dacă aceste femei s-ar transpune în secolul nostru, ar rămâne stupefiate de nivelul la care a ajuns tehnologia. Poate că unele dintre ele au văzut acel grăunte de potențial încă de pe-atunci de la începutul secolului al XIX-lea. Poate că unele dintre ele nu și-au imaginat niciodată că un calculator mecanic va fi stră-stră-străbunicul “smartphone”-ului de azi.

Ceea ce contează cu adevărat, însă, e că aceste femei tehno-inteligente au fost înțelepte. Ele au visat cu ochii deschiși la o schimbare. Și nu au stat liniștite până când nu au văzut schimbarea aceasta materializându-se. De aceea timpul prelungit la o cafea, moda, bârfele, anturajul fără scop și viziune, nu au fost preocupările lor. Cărțile, studiul riguros, experimentele repetate, discuțiile cu savanții și experții în domeniul erau preocupările lor zilnice.

Charles Babbage, probabil, a devenit cel mai bun anturaj al Adei Lovelace. Iar Grace Hopper își petrecea timpul în anturajul informaticienilor Marinei SUA.

Preocupările Adei Lovelace sunt expuse chiar de ea însăși într-o scrisoare către omul de știință  Andrew Crosse:

“Sunt mai mult ca oricând acum mireasa științei. Religia pentru mine este știință, iar știința este religie. În acel adevăr profund simțit se află secretul devotamentului meu intens pentru citirea lucrărilor naturale ale lui Dumnezeu. Este citirea Lui, voința Lui – inteligența Lui: și aceasta din nou înseamnă a învăța să ne supunem și să urmăm (cu toată puterea noastră) această voință! Căci cel care citește, care interpretează Divinitatea cu o inimă adevărată și simplă, apoi se supune și se supune prin acte și sentimente ca printr-un impuls și instinct… Intelectualul, moralul, religiosul îmi par toate în mod natural legate și legate între ele într-un întreg mare și armonios…” Sursa: https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/4528/

Prin urmare, așa cum scrie autorul Mark Batterson: “Pentru a deveni tehno-înțelept, mai întâi trebuie să transferi înțelepciunea lui Dumnezeu în ceea ce înseamnă să fii om.”

Și cum facem aceasta? Cum folosim această unealtă – tehnologia – pentru binele nostru și a celor din societatea noastră? Ba mai mult, cum o folosim pentru binele urmașilor noștri?

Spre exemplu, acest articol pentru ca să fie publicat într-o revistă, ca mai apoi să ajungă la mai multe persoane, atât redactorul ei, cât și noi, colaboratorii, am folosit tehnologia. Ne facilitează foarte mult munca și ne ajută să ajungem acolo unde noi, în mod fizic, nu putem ajunge cu aceste mesaje. Ar fi putut redactorul revistei să facă altceva cu uneltele tehnologiei în loc să lucreze la această revistă? Da, sigur! Dar ceva acolo a fost mult mai puternic decât folosirea tehnologiei fără scop și viziune.

Ca să fim tehno-înțelepte trebuie să avem o înțelegere corectă a ceea ce este tehnologia. Apoi trebuie să discernem ce vrem să facem cu ea. Avem o viziune pe termen lung pentru viața noastră? Știm, de fapt, ce vrem să facem cu abilitățile care ne-au fost date de către Dumnezeu? Azi suntem în punctul A, știm unde vrem să ajungem în 10 sau 20 de ani? Odată clarificate aceste întrebări, înțelepciunea noastră va determina folosirea tehnologiei.

Dacă discutăm acest subiect mai profund, ca să fim femei tehno-inteligente, avem nevoie să știm și să alegem să ne trăim viața cu sens, separat de tehnologie mult mai des. Trebuie să știm să ne punem limite sănătoase, să alegem să trăim o viață autentică, să fim reale și să fim prezente în viața de zi cu zi. Sensul vieții trece dincolo de o unealtă care se numește tehnologie. Iau această unealtă doar atunci când ea îmi servește scopurilor mele și viziunii mele. Altfel, ea stă la locul ei și ni se subordonează.

În fiecare zi, subordonarea tehnologiei este lupta mea. Am ales să îmi folosesc abilitățile mele folosind această unealtă, dar în afara acestui scop trebuie s-o limitez. Eu sunt pasionată de citit și mai sunt confidentă că studiul biblic este pentru oricine, nu doar pentru o categorie de creștini. Și m-am tot frământat cum să îmi folosesc aceste abilități pentru binele altora. Prin septembrie 2023 am decis că e timpul să formez două comunități online pe WhatsApp: un grup pentru cine vrea să citească consecvent cărți bune și un grup pentru citirea/studierea Bibliei. Iar în  decembrie 2023, au răspuns inițiativei mele mai multe persoane, unele pe care nici nu le cunoșteam. Anul 2024 a fost încurajator pentru mine cu fiecare persoană pasionată de-a citi mai mult și cu fiecare persoană încurajată că își face timp ca să citească Biblia zilnic. Grupurile “Descoperă Biblia cu Virginia” și Clubul Cititorilor “Citește 1 carte pe lună cu Virginia” sunt active și anul acesta. În mediul acesta online au venit și mai multe persoane anul acesta. Iar la un moment dat am înțeles că e timpul să deschid un grup online pentru părinți, care se numește “Părinții citesc”. E un grup unde recomand cărți cu mesaje sănătoase despre educația copiilor și cărți BUNE pentru copii.

Citim împreună cărți bune și citim Biblia zilnic, discutăm ceea ce nu ne este foarte clar și ne încurajăm zilnic.

În modul acesta tehnologia este unealta pe care o folosesc pentru scopurile și vizunea mea pe termen lung de-a inspira generația mea, și cea care vine după mine, ca să trăiască o relație vie și reală cu Isus. Și în afara tehnologiei viața mea este pe cât se poate de normală, de interesantă uneori, de plictisită alteori, așa cum e o viață reală. Totul depinde de cât de mult mă implic eu ca s-o trăiesc responsabil în fața lui Isus.

Și aceasta pentru că, la un moment dat, am conștientizat că pot face mult mai mult pe rețelele de socializare decât să îmi ocupe ele timpul meu prețios. A fost o decizie conștientă și acesteia i-au urmat și niște limite. Și vă explic în continuare de ce limitele sunt atât de necesare atunci când vrei să fii o femeie tehno-înțeleaptă.

Eu sunt soție de programator și soțul meu mi-a spus recent un lucru care m-a pus pe gânduri când mă uit la ceea ce văd în jurul meu. El mi-a zis că tehnologia POATE fi ca o gaură neagră care atrage omul și apoi îl descalifică DACĂ nu știe s-o mânuiască. De ce m-au pus pe gânduri constatările lui? Pentru că am realizat încă o dată că dacă noi adulții nu știm s-o mânuim, cum vor ști copiii s-o mânuiască? Pentru că lobul frontal responsabil de-a lua decizii raționale, logice, își încheie complet dezvoltarea pe la vârsta de 25 de ani. Dacă noi, părinții, nu le arătăm copiilor cum mânuim tehnologia zi de zi și apoi îi ghidăm pe ei cum s-o mânuiască la o vârstă responsabilă, cum vor ajunge ei să știe că acea gaură neagră este o atracție falsă, dacă ei nu-i pun limite? Sunt convinsă că femeile tehno-înțelepte, împreună cu bărbații tehno-înțelepți, crează familii tehno-înțelepte. În acest context, vă recomand MULT cartea “Familia tehno-inteligentă” de Andy Crouch.

Luptei noastre de-a fi femei înțelepte ni s-a adăugat și tehnologia. De ce trebuie să-i acordăm o atenție sporită acesteia? În primul rând, pentru că e vorba de modul în care ne folosim timpul. Timpul e un bun pe care Dumnezeu ni l-a încredințat cu un scop. Apoi, concentrarea atenției noastre trebuie să fie asupra vieții reale, aceea trăită separat de tehnologie.

Iar viața reală trăită înțelept este împlinirea noastră adevărată. Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu o capacitate UIMITOARE de-a gândi, de-a discerne, de-a crea momente unice, de-a ne bucura din toată inima de fiecare clipă și zi. Acestea îmi doresc să fie ținta obiectivelor noastre zilnice. Iar orice altceva să rămână la statutul de unealtă și să le mânuim cu înțelepciune ca niste femei inteligente și înțelepte.

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns