Articole

Detoxifierea, jurnalul și gândurile

Tot mai mult auzim despre detoxifere. Fie ca e vorba de detoxifierea ficatului, a organismului, in general, fie ca e vorba de conceptul acesta de detoxifiere in fiecare sfera a vietii.

Insa cel mai putin se vorbeste si ni se ofera putine informatii despre detoxifierea holistica, adica a corpului, a mintii si al sufletului impreuna.

Si pentru ca nu oricine stie la ce se refera detoxifierea holistica, ma opresc pentru a-i da o definitie.

Detoxifierea holistica inseamna a neutraliza acțiunea produselor si gandurilor toxice din organism, minte si suflet. 

Pornind de la aceasta definitie, primul lucru pe care trebuie sa-l facem inainte de-a trece la actiunea propriu-zisa e sa constientizam ce este toxic pentru organismul nostru, pentru mintea noastra si pentru sufletul nostru.

Si pentru a ajunge sa le intelegem holistic si sa actionam ca si un tot intreg, le voi lua pe fiecare in parte, la inceput. Dar voi vorbi mai mult despre detoxifierea mintii si a sufletului, pentru ca detoxifierea organismului va fi un alt subiect al meu altadata.

Detoxifierea organismului

Aceasta forma de detoxifiere este cea mai populara. Atat pe internet, cat si pe strada vezi publicitate la un ceai sau la un proces de detoxifiere. Odata crescuta aceasta publicitate, ma intreb de ce vorbim atat de mult despre aceasta acum? Si de ce atat de putin se vorbea despre aceasta acum 30 de ani? E clar ca volumul toxinelor din aer, apa, produse de curatenie si mancare a crescut enorm. Si odata cu acestea a crescut si nevoia de detoxifiere a organismului. In special, detoxifierea ficatului, care indeplineste 500 de functii!!! Pentru ca acesta e unul dintre cele mai importante organe de detoxifiere impreuna cu rinichii si pielea. Si, da, in era noastra e nevoie sa curatim ficatul de toxine. Desi aceasta e functia lui principala, prea multe toxine i-au incetinit functiile si are nevoie de ajutor (dar unul intelept si treptat!).

Ei, pana aici, toate bune si frumoase! Insa, de cele mai multe ori, sfaturile pentru detoxifierea organismului se opresc strict aici, adica facem o detoxifiere pur fizica a organismului. Si dupa 2 saptamani sau o luna de detoxifiere, ne intoarcem la ceea ce a fost. Adica aceeasi alimentatie saraca si plina de toxine. Si cercul vicios continua. Prea putini vorbesc de urmatoarele aspecte.

Detoxifierea mintii

 Poate ai auzit despre detoxifierea mintii, poate nu ai auzit desrpre ea. Dar, adevarul e ca fara acest proces, aproape nu are rost detoxifierea organismului. Pentru ca fara el e vorba de-o detoxifiere partiala. Iar noi suntem un tot intreg. Asa cum ziceam mai sus, daca dupa perioada de detoxifiere a organismului ne intoarcem la acelasi stil de viata si de alimentatie, inseamna ca nu am inteles ce inseamna detoxifierea. De aceea, se recomanda ca in acelasi timp cu detoxifierea organismului sa facem si detoxifierea mintii. Poate te intrebi de ce as avea nevoie de aceasta? Ei, uite ca ficatul nostru, spre exemplu, nu aduna doar toxinele din produsele de curatenie, ci el aduna si presiunea, emotiile de suparare, frustrare si manie. Iar acestea sunt generate de minte.

Da, atat in organism, cat si la nivelul mintii noastre sunt toxine. Doar ca la nivelul mintii vorbim de ganduri, idei si mentalitate toxica, nociva. De aceea, avem nevoie si de acest tip de detoxifiere, mintala.

Cum se face aceasta?

In paralel cu detoxifierea organismului aplica si pasii urmatori:

  1. Scrie in jurnal – daca e posibil zilnic, daca nu, saptamanal – ce ai observat despre alimentatia din timpul detoxifierii, despre corpul tau, cum reactioneaza; ce ganduri ai in timpul detoxifierii (vor fi schimbari si acolo!) si despre cum te simti pe toate planurile.
  2. In acelasi jurnal fa o lista cu gandurile negative (acelea sunt toxice!) pe care le ai.
  3. Fa plimbari dese si mediteaza la ceva anume. Alege-ti un subiect la care vrei sa te gandesti.
  4. Limiteaza accesul tau la retelele de socializare. Recomandat e sa stai cat mai departe de telefon si internet. Aceasta iti va mentine mintea clara si conectata la ceea ce faci si gandesti.
  5. Citeste cam 2 ore pe zi si gandeste-te la ceea ce ai citit. Analizeaza si sintetizeaza! Aceasta e hrana buna pentru creierul tau.
  6. La sfarsit de zi sau de saptamana ia decizii clare despre cum sa limitezi acele ganduri negative pe care le-ai scris in jurnal! Scapa de ele, curata mintea ta de tot ce e nociv si decide sa traiesti fara ele.

Aceasta detoxifiere a mintii va fi un proces. In timpul detoxifierii tale planificate, s-ar putea sa fie doar inceputul detoxifierii mintale. Dar e bine! Continua sa-ti pazesti si sa-ti cureti mintea in fiecare zi. Pentru ca sunt sigura ca niciodata nu vei invita un hot in casa ta. Atunci de ce le-ai permite gandurilor toxice sa-ti fure bucuria si sa-si faca o casa din mintea ta?

Detoxifierea sufletului

Aceasta detoxifiere a luat tot felul de forme si de intelesuri. Cel mai des vei intalni ideea cea mai distorsionata a secolului nostru – yoga si meditatie prin golirea mintii. Eu, insa, azi, iti vorbesc de perspectiva sanatoasa si potrivita pentru sufletul tau.

Sufletul omului e arta si creatia, si decizia lui Dumnezeu. El L-a creat si de fiecare data la El trebuie sa ne intoarcem. Napasta secolului nostru e, insa, graba si moda de-a fi ocupati. Da, noi lucram prea mult si ne cream o oboseala nefolositoare. Si lucram prea mult nu pentru ca suntem mai harnici decat parintii sau bunicii nostri (cati mai merg azi pe jos 10km zilnic asa cum faceau bunicii nostri!?), ci pentru ca ne-am creat un stil de viata de-a fi ocupati. Plus ca am facut din munca – asa cum a facut omul dintotdeauna – un paravan dupa care sa ne ascundem de pacat, de rani, de fricile noastre, chiar sa ne ascundem de noi insine, daca vreti. Da, am facut din munca un refugiu nociv, pe cand Dumnezeu ne-a chemat sa facem din munca un proiect creator (Gen.1:28; Gen.2:20a).

Acum, ce ar trebui sa facem cu sufletul nostru ca sa-l avem curat si pe aceeasi marime de unda cu Dumnezeu?

In primul rand, mentinerea vie a sulfetului nostru trebuie sa se intample in fiecare zi. Nu putem sa lasam sa se puna praful si graba peste el.

INSA, daca s-a intamplat ca sufletul sa-ti fie greoi, plin de ranchiuna, mohorat – dar mai ales daca sufletul tau nu se mai bucura de viata – trebuie sa te opresti! Si aceasta oprire se numeste detoxifierea sufletului. In Psamul 46:10, Dumnezeu chiar ne porunceste sa ne oprim. Pentru ca in momentul in care nu mai recunoastem ca El e Dumnezeul nostru, sufletul nostru e obosit fie de rutina, fie de viteza secolului nostru.

Si atunci ce facem? Prima data, ne oprim! Daca nu ne oprim nu putem avea grija de sufletul nostru.

Apoi iti recomand sa mergi prin acesti pasi:

  1. Te-ai intrebat vreodata in ultima luna ce-i face bine sulfetului tau? Gandeste-te la aceasta cat mai des. Intreaba-ti sufletul tau! Da, vorbeste-i!
  • De cele mai multe ori sufletului nostru ii trebuie pauza, liniste si un loc retras in miljocul naturii. De aceea, ia-ti un weekend lunar singur si du-te intr-un loc retras (padure, drumetie, munte, mare etc).
  • Vorbeste SINCER cu Dumnezeu despre tine si relatia ta cu El; despre tine si relatia ta cu altii. Descarca-ti sufletul zbuciumat si obosit! El stie din ce esti facut.
  • Citeste si studiaza Biblia! Adica hraneste-ti sufletul!
  • ADORA-L: scrie ce simti, deseneaza ce simti si ce vezi, canta-I, spune-I cat de maret este! Sufletul tau iubeste aceasta! La fel si Creatorul tau!
  • Evalueaza-ti intelegerea ta despre sex, bani si dorinta de putere. Indiferent daca esti casatorit sau nu, fa aceasta evaluare.
  • Recunoaste care sunt acele relatii nocive care-ti impovareaza sufletul si RENUNTA la ele! La fel fa cu fricile si poverile pe care ti le-ai asumat singur (vina din cauza bolii cuiva, nesiguranta relatiei parintilor, fratilor si surorilor tale, neputinta de-a ajuta pe cineva care trece printr-o dependenta etc.)
  • Decide cum vrei sa arate viata ta de-acum incolo si scrie in jurnalul tau. Si traieste asa cum ai decis tu cu Dumnezeul tau! Pentru ca numai El te cunoaste cu adevarat si are dreptul sa-ti spuna cum sa traiesti pentru El, nu parintii tai, nu prietenii tai.
  • Iti este sufletul mai usor acum? Vezi o bucurie acolo in tine si esti gata sa revii acasa?
  • NUMAI atunci cand vezi acea liniste in tine, atunci esti gata sa mergi mai departe!

Aceasta detoxifiere a sufletului e o necesitate, daca vrei sa traiesti sanatos, mult si implinit!

Ca si o concluzie, recomandarea mea e sa faci detoxifierea holistica in 2 etape:

  1. Detoxifierea mintii si a organismului.
  2. Detoxifierea sufletului.

Nu-ti recomand sa le faci pe toate trei odata. Pentru ca organismul tau trece printr-o criza a vindecarii cand se detoxifica. El se reinnoieste, dar se si consuma. Si trebuie sa-l conduci pas cu pas. Asculta-ti corpul. Si vei invata multe despre tine in aceasta perioada, te vei cunoaste mai mult.

Imi amintesc ca am facut o “cura” de detoxifiere holistica cu ceva timp in urma si am descoperit ca in momentul detoxifierii sufletului m-am blocat la capitolul emotiilor. Pur si simplu, am realizat ca la 33 de ani nu stiam cum sa-mi procesez emotiile. A fost dureros sa realizez aceasta, dar m-a ajutat sa inteleg ca eu trebuie sa fiu atenta cu emotiile mele si sa le procesez, nu sa le adun in mine de fiecare data.

  De aceea, detoxifierea sufletului trebuie facuta ca un pas separat. Aici ne consumam cel mai mult, parerea mea. Dar ne si bucuram cel mai mult!

Desi, in acest articol, vorbesc despre detoxifiere ca despre trei etape diferentiate. Nu-ti sugerez sa faci doar etape de detoxifiere la o perioada mai lunga de timp. Fa aceasta in fiecare zi in proportii mai mici. Iar o data la 3-4 luni ia-ti timp mai mult pentru fiecare etapa.

Traieste intelept si aduna in jurul tau doar oameni care te sustin in ceea ce vrei sa faci! Aceasta e o oaza pentru minte, suflet si corp!

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns