Stiti, la inceput de an fiecare ne setam niste scopuri sau cel putin avem niste asteptari de la cele 365 de zile pe care le avem in fata. Ei, pentru mine o astfel de asteptare sau un astfel de scop, l-am descoperit prin iunie 2018. Am decis sa imi fac casa si viata netoxice. Da, ati inteles bine. Am decis sa scap de tot felul de toxine atat din alimentatie, cat si din cosmetice, produse de curatenie.
Decizia aceasta a venit in timp. Nu s-a intamplat peste noapte. Doar ca in luna iunie/iulie anul trecut am devenit mai categorica asupra faptului ca nu voi mai manca sau pune pe mine ceva toxic.
Eu am decis acum vreo 3 ani sa nu mai consum niciun “suc” din acela acidulat si imbuteliat in plastic. Nu stiam prea multe despre toxinele care le contin, dar am tot auzit in jurul meu si prin mass-media de consecintele negative care le au si am decis sa renunt la ele. Si nu am pierdut absolut nimic, ba am avut de castigat (ACUM stiu bine aceasta!). Acum 2 ani, prin toamna, am renuntat la ORICE fel de mezeluri. Si credeti-ma ca in cateva saptamani nici nu le-am mai simtit lipsa.
Si una dintre cele mai mari schimbari pe care le-am reusit vreodata a fost sa renunt la zahar. Prima data am decis cu sotul meu ca sa nu mancam dulciuri, prajituri timp de 2 saptamani. Si am reusit! Apoi am decis sa mancam ceva dulce doar 1 data pe saptamana. In perioada aceasta am decis sa gasim un inlocuitor bio sanatos pentru zahar. Deocamdata e mierea. Si asa nu mai avem zahar sub nicio forma in casa.
Era refugiul si bucuria mea sa fac ceva dulce saptamanal. Acum am renuntat si la aceasta. Doar la ocazii speciale fac ceva dulce si atunci cu indulcitori naturali.
Poate va intrebati si ce am avut asa de mult de castigat din aceasta?
Probabil ca cei mai multi dintre noi am obosit sa auzim tot felul de discutii legate de mancare bio, cosmetica si produse de curatenie bio.
Nu despre ele vreau sa vorbesc in acest articol, ci despre cat bine ne putem face noua insine.
Asa cum va ziceam prin iunie-iulie 2018 am decis categoric ca viata si casa mea vor fi netoxice. Ce m-a determinat sa iau aceasta decizie?
In acea vara ne-am facut un ecograf la tiroida impreuna cu sotul meu. Spre surprinderea mea, structura tiroidei nu e afectata. Sotul meu avea un micronodul, dar care speram sa nu afecteze functiile tiroidei. Deci iesind de la medic si fiind bucuroasa ca tiroida mea e bine, mi-am pus intrebarea care ma framanta de ceva timp: “ De ce ma simt atunci asa de obosita in timpul zilei?” Pana in ziua aceea am crezut ca poate de vina e tiroida plus ca acum doi ani in urma am trecut printr-o perioada de epuizare.
Cu intrebarile si analiza aceasta in mintea mea, incercam sa gasesc un raspuns. Plus, ca ma gandeam la sotul meu ce ar trebui sa faca, pana merge la un medic endocrinolog, ca sa scape de acel micronodul.
Si, de fapt, eram cu gandurile acestea in mintea mea in timp ce mergeam spre Festivalul de carte si muzica, care se intampla tocmai atunci in orasul nostru. Cum suntem ca doi soareci de biblioteca si eu, si sotul meu, imediat ne-am pierdut printre zecile de edituri. Acolo, printre toate cartile, mi-a atras atentia o carte care are titlul “Fii stapanul metabolismului tau” de Jillian Michaels. Va amintiti ca tocmai ne facusem un ecograf tiroidean?! Bun!
Titlul mi-a atras atentia, dar ma gandeam cu scepticism la continut. Si cum era vineri seara si ne planificasem amandoi ca sa petrecem timp la Festivalul de carte, am luat cartea si am inceput s-o rasfoiesc intr-un colt de cort. Am citit cam 15 minute si mi-am dat seama ca ai ce invata din cartea aceasta. Si am luat-o! In drum spre casa, in autobuz, am citit-o in continuu. N-o puteam lasa din mana!
De ce n-o puteam lasa din mana?
Din cauza continutului ei!
Iata ce scrie autoarea in cartea aceasta:
- “Cu fiecare cutie de bautura racoritoare dietetica pe care o consuma zilnic, riscul de obezitate al unui individ creste cu 41%.” (pag.40)
- “Alimentele bogate in grasimi si in zahar determina creierul sa elibereze “opioizi endogeni”, adica morfina biologica. Daca te-ai gandit vreodata la biscuitii Oreo, facuti aproape pana la 60% din zahar si grasimi, ca la un drog dupa care tanjesti, ai mare dreptate.” (pag. 108)
- “Conform Agentiei pentru Protectia Mediului, aerul din casa ta poate sa fie de o suta de ori mai poluat decat cel de afara, in primul rand datorita compusilor organici volatili emisi de produsele toxice de curatenie sau de alte produse pentru casa.” (pag. 258)
- “Aproape 90% din expunerile la otravuri au loc acasa, in majoritate provenind de la produse de ingrijire personala. Cele mai periculoase sunt produsele de curatat canalul de scurgere, cuptorul si vasul de toaleta si produsele care contin clor si amoniac.(Asocierea clorului cu amoniacul da nastere unui gaz toxic, cloramina, folosit drept arma chimica in Primul Razboi Mondial).” (pag. 258)
Cred ca acum va dati seama de ce nu o puteam lasa din mana. In acelasi timp, cartea aceasta nu se citeste usor. Ma refer la faptul ca atunci cand am inceput sa constientizez cate “otravuri” am in casa, cati bani dau pe ele si cate medicamente a trebuit sa-mi cumpar pentru a ma trata (se zice ca te tratezi cu ele, dar nu e asa!), am simtit-o ca o povara. Atunci am decis sa citesc doar cateva pagini pe zi si am incercat in mod intelept sa scap de toate toxinele.
Si a venit sambata – ziua in care faceam curat mai mult si mai in detaliu! Ce credeti ca am facut? Bineinteles, ca niciun produs de curatenie pe care il aveam in casa nu l-am folosit. Am cumparat bicarbonat de sodiu, otet alb si ulei esential din arbore de ceai. Aceste trei produse m-au salvat! Prima data casa noastra avea doar miros de arbore de ceai (otetul nu miroase pentru ca pun cantitati mici)! Niciun miros de Cif, Domestos etc.
Surpriza am avut-o duminica dimineata! M-am trezit si m-am ridicat din pat extrem de vioaie, energica, vesela si rapida. NU ERA OBISNUIT SA MA SIMT ASA DIMINEATA! De cele mai multe ori ma trezeam obosita dimineata, fara chef si imi simteam picioarele ca de granit, abia tarandu-le dupa mine. Din acea dimineata nu am mai simtit vreodata picioarele ca de granit. Bineinteles, ca am oboseala sau lipsa de chef, dar e din alte cauze (cand nu dorm suficient!). Dar inainte de acea sambata, idiferent cat dormeam, ma simteam la fel 4 zile din 7. Si schimbarea mea a observat-o si sotul meu, bineinteles! Mi-a zis: “Draga mea, esti asa diferita azi. Inca de dimineata am observat ca arati odihnita, vioaie si plina de bucurie!”
Explicatia e simpla – toxinele ne afecteaza sistemul si echilibrul hormonal atat la femei, cat si la barbati. Va imaginati ca dormeam in fiecare seara intr-o camera care avea podeaua, usile si mobila spalata cu Pronto, geamurile – cu te miri ce solutie de geamuri, lenjeria de pat spalata cu detergent Dero, iar aerul il “improspatam” cu tot felul de parfumuri de camera. Deci dormeam in mijlocul toxinelor!
Plus ca toata casa era “curatata cu toxine”!
Asa cum ziceam, schimbarea de la toxine la mancare si casa fara toxine nu s-a intamplat sau se intampla dintr-odata. Am inceput cu cele mai urgente: gelul de dus, detergent de vase si haine. Bineinteles, cat tine de cosmetica, am fost radicala. Din momentul in care am citit ca rujul contine plumb, dar nu este niciodata inscris pe eticheta, l-am aruncat direct in cosul cu gunoi. Va intrebati de ce? Pentru ca plumbul cauzeaza tulburari de invatare si comportament, probleme ale sistemului nervos central, cu pierderi de sarcina, fertilitate redusa, schimbari hormonale si cicluri menstruale neregulate.
Sau ca lacul de unghii (tratamente pentru cuticule si unghii) contine toluen. Acesta afecteaza sistemul nervos central si cardio-vascular, rinichii, poate cauza malformatii la nastere.
Si bineinteles, ca va intrebati ca si mine daca e cineva care sa verifice si sa aprobe aceste produse. Adevarul este ca marele companii urmaresc sa aiba venit, iar noi suntem sursele de venit. Apoi, dupa ce folosim aceste “otravuri”, suntem surse de venit pentru farmacii. Si de multe ori, din pacate, nici nu ne tratam cu medicamentele prescrise de medici.
Deci cauzele de mai sus sunt cauzele doar a doua chestii cosmetice pe care le folosim. Unde se mai adauga cremele, spuma de ras, parfumurile, fondul de ten, samponul, gelul de dus etc.
Si cum ziceam mai sus inlocuirea aceasta se face gradual. Insa eu nu am schimbat gradual cosmeticile. Pur si simplu m-am oprit sa le mai folosesc si am cautat niste solutii rapide. Si abia acum reusesc sa-mi fac cosmetica acasa. Spre exemplu, pentu ten foloseam uleiul de cocos (a functionat pentru tenul meu mixt!) si pentru maini la fel.
Intentia si scopul a ceea ce scriu aici e sa va spun si voua ca am descoperit lucruri importante pentru sanatate.
Sursele pe care vi le las mai jos pot fi un inceput pentru a descoperi lucruri importante pentru sanatatea voastra. Oricare dintre voi poate gasi o carte mai buna. Mie mi-a luat timp sa caut mult, sa citesc mult si sa incerc anumite produse ca sa ma asigur ce e bun si ce nu e bun pentru noi. Inca cercetez, inca descopar cum functioneaza organismul si cum e bine sa am grija de el. Si pentru ca vreau sa impartasesc si cu altii ceea ce descopar, ceea ce e bun si ceea ce nu e bun pentru sanatatea noastra, mi-am creat si o pagina si un grup despre sanatate pe Facebook:
Pagina mea – In esenta by Virginia
Grupul meu – Viață&casă netoxice.
Te astept cu drag pe pagina si pe grupul meu de sanatate!
Aveti grija de voi, ca sa puteti trai frumos si bine!