Mă fascinează mereu câțiva termeni din Biblie printre care răscumpărarea.
Anul trecut prin decembrie citeam Evanghelia după Matei. Acesta e un obicei de-al meu să citesc Evanghelia respectivă înainte de Crăciun. În perioada aceea citeam și cartea ”Vise năruite” de Larry Crabb. Subiectul acestei cărți pornește de la cartea Rut din Vechiul Testament. Și aveam o întrebare despre cartea Rut care nu-mi dădea pace: De ce Boaz a urgentat răscumpărarea lui Rut?
Iată de ce mi-a atras atenția Matei 1:5, despre care vorbesc mai jos și îl leg de cartea Rut și de frumusețea unei răscumpărări unice.
În Matei 1:5 găsim scris:
“Salmon a născut pe Boaz, din Rahab;
Boaz a născut pe Obed, din Rut;
Obed a născut pe Iese;”
Uimitor răspuns am găsit, la întrebarea mea, în versetul acesta care vorbește, de fapt, despre genealogia lui Isus!!!! Iată de ce e bine să nu sărim peste genealogii! Ele își au rostul lor.
Mama lui Boaz era Rahav din Iosua 2. Dar în unele traduceri apare Rahab, care, în ebraică, înseamnă larg.
Cine a fost această Rahav?
Era prostituata din Ierihon care i-a ascuns pe cei doi spioni trimiși de către Iosua să cerceteze Canaanul și Ierihonul. Rahav este aceea care a auzit și de toate minunile pe care le făcuse Dumnezeu prin poporul Israel și care declară în Iosua 2:11b: “căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeu sus în ceruri și jos pe pământ.”
“Devenită soția lui Salmon și mama lui Boaz, ea figurează printre strămoșii lui David și ai lui Isus.”, susține Dicționarul biblic, vol.3, pag.169, Editura Stephanus.
Odată căsătorită cu Salmon începe o altfel de viață – printre israeliți. Totul era nou pentru ea – o altă cultură, o altă abordare a vieții, altă religie, alte obiceiuri de închinare etc. Dar ea a învățat să trăiască această viață nouă. Însă nu știm nimic despre bătăliile ei, care, presupun, nu au fost puține.
Și Boaz a văzut, probabil, ca și fiul al ei, multe dintre bătăliile ei de zi cu zi. A văzut și cum a fost tratată mama lui de către vecine, vecini, rude, care uitaseră că și ei au fost răscumpărați de către Dumnezeu din sclavia egiptenilor. Și aceasta pentru că Rahav era din alt popor, unul păgân – dintre canaaniți.
De aceea, cred că, Boaz înțelege exact situația lui Rut, care era moabită, și se grăbește să-i ofere dreptul de răscumpăre. Cred că vrea să se asigure că iubita inimii lui e privată de necazurile prin care a trecut mama lui. Deci, pe lângă faptul că o iubea, Boaz voia să-i ofere siguranța și să nu fie denigrată de către alte femei, de către iudei, în general.
Unde se observă această urgență a răscumpărării? Din textele de mai jos:
“Acum, fiică, nu te teme, îți voi face tot ce vei zice, căci toată cetatea știe că ești o femeie cinstită.
Este adevărat că am drept de răscumpărare, dar este o altă rudă mai aproape decât mine.
Rămâi în noaptea aceasta aici. Și mâine, dacă vrea să te răscumpere, bine, să te răscumpere; dar dacă nu-i place să te răscumpere, te voi răscumpăra eu, viu este Domnul!” – Rut 3:11-13
“Și Naomi a zis: “Fii liniștită, fiica mea, până vei ști cum se va isprăvi lucrul acesta, căci omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârși lucrul chiar astăzi.” – Rut 3:18
Iată ce răscumpărare unică îi oferă Boaz lui Rut!
Ce povestire frumoasă de răscumpărare nu numai materială, dar și personală, spirituală!
În Dicționarul biblic, vol.3, pag.178, găsim o descriere mesianică a acestui obicei de răscumpărare: ”În ebraică, cel ce făcea oficiul de răscumpărător se numea go’el și era o icoană preînchipuitoare a lui Isus Cristos Însuși, marele Răscumpărător. ”
Începe să fii o go’el pentru străina/ul de lângă tine!
Pentru că răscumpărarea aduce speranță.
Or, lumea noastră are nevoie acum cel mai mult de speranță.