Adevăr și societate, Articole

Dumnezeu vine spre noi!

Trăim într-o lume care pare a fi gata de dispariție sau care abia se mai ține pe planeta aceasta. Să nu mai zic care e perspectiva multor ”experți” despre Dumnezeu sau ce mesaj transmite mass-media despre Dumnezeu!

Dar aceia care avem o relație vie cu Dumnezeu trebuie să rămânem o voce a Adevărului și să spunem despre promisiunile Lui. Și, cred eu, că una dintre promisiunile lui Dumnezeu, care ne marchează pe fiecare, este Prezența Lui și faptul că ne vorbește.

Mie mi se pare atât de uimitor cum Dumnezeu promite, încă din Vechiul Testament, întâlnirea Lui cu Israel și faptul că le va vorbi! Imaginează-ți că ești acolo, parte din mulțimea lui Israel, și auzi cuvintele de mai jos.

37. Timp de sapte zile sa faci ispasire pentru altar si sa-l sfintesti; si astfel altarul va fi preasfant, si oricine se va atinge de altar va fi sfintit.

 1. Iata ce sa jertfesti pe altar: doi miei de un an, in fiecare zi, necurmat.
 2. Un miel sa-l jertfesti dimineata, iar celalalt miel seara.
 3. Impreuna cu cel dintai miel, sa aduci a zecea parte dintr-o efa de floare de faina framantata intr-un sfert de hin de untdelemn de masline fara drojdii si o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin.
 4. Pe al doilea miel sa-l jertfesti seara si sa aduci impreuna cu el o jertfa de mancare si o jertfa de bautura, ca cele de dimineata; aceasta este o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.
 5. Aceasta este arderea de tot necurmata care va fi adusa de urmasii vostri la usa Cortului intalnirii, inaintea Domnului; acolo Ma voi intalni cu voi si iti voi vorbi.
 6. Acolo Ma voi intalni cu copiii lui Israel, si locul acela va fi sfintit de slava Mea.” Exod 29:37-43

Ce așteptări ai avea după ce ai auzi promisiunea aceasta făcută de către Dumnezeu? Ce va fi în inima ta când, mâine, se va aduce jertfa de seară? Nu L-ai aștepta pe Dumnezeu să vină cu Prezența Lui la ușa Cortului Întâlnirii, acolo unde vei sta și tu în acea mulțime a lui Israel? Nu ai aștepta ca să-ți vorbească ție și întregii mulțimi așa cum a promis în Exod 29? Eu cred că abia ai aștepta momentul acela!

Sunt și câteva situații în Biblie care se întâmplă la jertfa de seară și dacă nu știm această promisiune din Exod 29, nu are sens pentru noi și nici nu înțelegem profunzimea acelor evenimente. Plus că oamenii lui Dumnezeu cunoșteau această promisiune și aveau așteptări în momentul aducerii jertfei de seară.

Una dintre ele este în 1 Împărați 18:22-39

 1. Si Ilie a zis poporului: “Eu singur am ramas din prorocii Domnului, pe cand proroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci.
 2. Sa ni se dea doi junci. Ei sa-si aleaga un junc, pe care sa-l taie in bucati si sa-l puna pe lemne, fara sa puna foc. Si eu voi pregati celalalt junc si-l voi pune pe lemne, fara sa pun foc.
 3. Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru; si eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va raspunde prin foc, acela sa fie adevaratul Dumnezeu. Si tot poporul a raspuns si a zis: “Bine!”
 4. Ilie a zis prorocilor lui Baal: “Alegeti-va un junc din cei doi, pregatiti-l voi intai, caci sunteti mai multi, si chemati numele dumnezeului vostru; dar sa nu puneti foc.”
 5. Ei au luat juncul pe care li l-au dat si l-au pregatit. Si au chemat numele lui Baal, de dimineata pana la amiaza, zicand: “Baale, auzi-ne!” Dar nu s-a auzit nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul altarului pe care-l facusera.
 6. La amiaza, Ilie si-a batut joc de ei si a zis: “Strigati tare, fiindca este dumnezeu; se gandeste la ceva, sau are treaba, sau este in calatorie, sau poate ca doarme, si se va trezi.”
 7. Ei au strigat tare si, dupa obiceiul lor, si-au facut taieturi cu sabiile si cu sulitele, pana ce a curs sange pe ei.
 8. Cand a trecut amiaza, au aiurit pana in clipa cand se aducea jertfa de seara. Dar nu s-a auzit nici glas, nici raspuns, nici semn de luare aminte.
 9. Ilie a zis atunci intregului popor: “Apropiati-va de mine!” Tot poporul s-a apropiat de el. Si Ilie a dres altarul Domnului care fusese sfaramat.
 10. A luat douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, caruia Domnul ii zisese: “Israel iti va fi numele”
 11. si a zidit cu pietrele acestea un altar in Numele Domnului. A facut imprejurul altarului un sant, in care incapeau doua masuri de samanta.
 12. A asezat apoi lemnele, a taiat juncul in bucati si l-a pus pe lemne. Apoi a zis: “Umpleti patru vedre cu apa si varsati-le pe arderea de tot si pe lemne.” Si au facut asa.
 13. Apoi a zis: “Mai faceti lucrul acesta o data.” Si l-au facut inca o data. Apoi a zis: “Mai faceti-l si a treia oara.” Si l-au facut si a treia oara.
 14. Apa curgea in jurul altarului, si au umplut cu apa si santul.
 15. In clipa cand se aducea jertfa de seara,prorocul Ilie s-a apropiat si a zis: “Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Israel! Fa sa se stie astazi ca Tu esti Dumnezeu in Israel, ca eu sunt slujitorul Tau si ca toate aceste lucruri le-am facut dupa porunca Ta.
 16. Asculta-ma, Doamne, asculta-ma, pentru ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu, Doamne, esti adevaratul Dumnezeu, si sa le intorci astfel inima spre bine!”
 17. Atunci a cazut foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele si pamantul, si a supt si apa care era in sant.
 18. Cand a vazut tot poporul lucrul acesta, au cazut cu fata la pamant si au zis: “Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!”

Cât de profund! Și cât de uimitor e ceea ce face Dumnezeu!

Ilie a știut de promisiunea lui Dumnezeu din Exod 29 și a așteptat până la jertfa de seară. Tot ce trebuia să facă e să-L CREADĂ pe Dumnezeu pe cuvânt (și cred că nu era prima dată pentru Ilie când Dumnezeu se întâlnea cu El și îi vorbea la aducerea jertfei de seară!). Apoi ASCULTÂNDU-L pe Dumnezeu – să pregătească totul după instrucțiunile lui Dumnezeu. Și Dumnezeu a venit așa cum a promis! Iar poporul a fost convins de Prezența Lui și I-au recunoscut Unicitatea Lui.

Alte situații uimitoare, pe care le puteți studia, le găsim în Ezra 9:1-10:9, Psalmi 141:2, Daniel 9:20-27.

Cum rămâne cu jertfa de seară și cu promisiunea Prezenței lui Dumnezeu azi?

Azi e chiar mult mai bine! După jertfa lui Isus avem ”o jertfă de seară continuă”. Astfel zis, Prezența Lui e mereu cu noi așa cum ne-a și promis:

 • ”Si iata ca Eu sunt cu voiin toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” (Mat.28:20)
 • “Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un Fiu, si-I vor pune numele Emanuel” care, talmacit, inseamna: “Dumnezeu este cu noi.”(Mat.1:23)

Ce binecuvântare! El ne asigură de Prezența Lui non-stop și de faptul că ne vorbește. Noi nu trebuie să așteptăm ca Ilie, ca Ezra sau ca Daniel până la aducerea jertfei de seară. Noi putem apela la Dumnezeu oricând și de oriunde!

Întrebarea este dacă avem CREDINȚA pe care o aveau ei că Dumnezeu chiar VINE cu PREZENȚA Lui și chiar ne va VORBI într-o lume care crede că Dumnezeu nu este și nu răspunde rugăciunilor?

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns