Corectitudinea
Psalmul 15
Un psalm al lui David.
Doamne, cine va locui în cortul Tău?
Cine își va așeza locuința pe muntele Tău cel sfânt?
Cel ce umblă fără pată,
cel ce face dreptate
și cel ce spune adevărul din inimă.
El nu bârfește cu limba lui,
nu-i face rău prietenului său
și nu aruncă dispreț asupra semenului său.
Cel ticălos este disprețuit în ochii lui,
însă îi onorează pe cei ce se tem de Domnul.
El nu-și schimbă jurământul,
chiar dacă l-a făcut spre paguba lui.
El nu-și dă banii cu dobândă
și nu ia mită împotriva celui nevinovat.
Cel ce face aceste lucruri
nu va fi clătinat niciodată!
Am început cu acest Psalm pentru că ceea ce urmează e despre corectitudine. Această valoare împlinită în viața noastră este urmată de o promisiune uimitoare – așa cum zice Psalmul 15. Cele două verste evidențiate (mai sus) sunt subiectul acestui articol. Ideea de bază ale acestor două versete e:
Dacă ești corect, vei avea parte VEȘNIC de Prezența lui Dumnezeu. Deci El va umbla cu Tine și tu vei umbla cu El.
A “umbla fără pată”, a “face dreptate” și a “spune adevărul din inimă” înseamnă să nu greșești față de Dumnezeu, să fii corect și să fii sincer. Uimitor e că toate acestea sunt legate de un nucleu care se numește “corectitudine”. Deci nu poți face lucruri corecte față de Dumnezeu, nu poți să fii drept și nici nu poți fi sincer, dacă în inima ta nu stă dorința după corectitudine. Dumnezeu este Corect și noi trebuie să fim corecți!
Însă trebuie să știi că, de fapt, corectitudinea te va costa uneori. Așa cum zice David în versetul 4. Dacă ai promis ceva și, poate mai tarziu, e în detrimentul/în paguba ta, NU-ȚI SCHIMBA decizia. Rămâi corect! Pentru că ai promis, faci ceea ce ai promis. O astfel de inimă e iubită de Dumnezeu. E așa de iubită încât El îi promite Prezența Lui Veșnică! Iar când vorbesc de “Prezența Lui Veșnică” nu mă refer la Prezența lui Dumnezeu după ce vei muri și vei fi cu El. E vorba de Prezența Lui care ți-o dă de aici, de pe pământ și ți-o promite pentru eternitate.
Practic
Bine, știm până acum că Dumnezeu iubește o inimă corectă. Însă cum se transpune aceasta în viața de zi cu zi? Sau ce trebuie să fac eu ca să fiu corectă în fiecare zi? Cum trebuie să arate deciziile, acțiunile și planurile mele.
În primul rând, să zicem că mâine de diminineață vrei să începi o schimbare sau să-ți faci o evaluare a ta ca să vezi cât de corect ești. Îți sugerez câteva domenii pe care să le analizezi:
– Plec la muncă și de la muncă la ora scrisă în programul meu de muncă?
– Sunt corect cu mine (cât mă odihnesc, cât lucrez etc.)? E importantă această întrebare pentru că ești un om creat de către Dumnezeu și El vrea ca să ai grijă de tine. Iar grija față de tine e un semn că ești corect cu tine.
– Muzica pe care o asculți și filmele pe care le vizionezi sunt originale? Cu alte cuvinte respecți dreptul de autor sau le copii/asculți/vizionezi de pe ”torent crestin”, spre exemplu. Toată ideea aceasta cu torent creștin e o aberație. Cum să-i zici “creștin” când filmele au fost copiate? Te întrebi poate de ce vorbesc despre dreptul de autor în contextul corectitudinii. Vorbesc despre aceasta pentru că e vorba de proprietate privată. Iar Dumnezeu respectă aceasta și ne cere și nouă s-o respectăm (Exod 20:15).
Eu am luat decizia aceasta acum 9 ani. Nu mi-am dat seama până atunci că nu-i corect să ascult muzică și să vizionez filme copiate. Și am destinat o categorie din buget pentru a-mi plăti contul Netflix. Pentru că și prin aceasta ne arătăm corectiudinea!
Și pentru că noi ne cunoaștem mai bine inima și ascunzișurile ei, e bine să ne gândim și la alte domenii despre care credem că au nevoie “de-o curățenie”. Nu uita, dacă nu-ți propui să faci ceva în domeniul acesta, nu vei faci nicio schimbare!
Fie ca acest început de an să fie unul al deciziilor bune și al tânjirii după corectitudine.