Credincioșia
M-am gandit zilele trecute ca la inceput de an trebuie să țintesc și spre valorile esențiale pe care le îmbrățișez anul acesta. Pentru că doar dacă ne concentram pe ceva anume, atunci avem si reusite. Fiindcă asa suntem creati. Daca nu avem scopuri clare, doar o gramada de idei neorganizate, nu avem cum sa tragem linia la sfarsit de an si sa spunem “Da, am facut ceea ce mi-am propus sa fac anul acesta!” Nu ai cum sa implinesti ceea ce nu ti-ai propus.
De aceea, am ales sa scriu o serie de 3 articole pentru următoarele 3 saptamani. Si voi scrie despre 3 valori, zic eu, mai importante: Credinciosie, Corectitudine, Compasiune. Toate cele 3 cuvinte incep cu “C” si de aceea i-am numit “cei 3C”.
Astazi voi scrie despre credinciosie. De obicei, cand auzim cuvantul “credinciosie” noi ne gandim imediat la credinciosia fata de Dumnezeu. Si nu-i gresit! Dar as vrea azi sa extind aria de aplicare a valorii de-a fi credincios. Ma voi concentra pe un singur verset din 2 Regi 12:15: “Nu se cerea socoteală oamenilor cărora li se încredința argintul pentru a plăti lucrătorii, fiindcă lucrau cu credincioșie.” Pentru a intelege mai bine contextul versetului, e bine sa cititi tot capitolul 12.
Ideea este ca regele Ioas a decis ca sa fie renovat templul si le-a cerut preotilor sa adune argintul necesar. Cand se aduna argintul, acesta se incredinta persoanelor responsabile de plata salariilor. Insa acesti oameni lucrau atat de sincer si dadeau dovada de atata responsabilitate, incat nu le mai cereau dare de seama. Erau o dovada de oameni de incredere si oameni sinceri.
Acum imaginati-va astfel de oameni in societatea noastra. Nu, nu sa va imaginati “alti” oameni. Imaginati-va ca eu si tu suntem astfel de oameni. Si de fapt, sa nu ne imaginam, ci sa fim astfel de oameni.
Provocarea mea pentru tine e sa imbratisezi aceasta valoare anul acesta si apoi, pentru toata viata.
Indiferent daca te vezi o persoana de o credinciosie buna sau daca te vezi o persoana care are nevoie sa creasca in aceasta valoare, iti sugerez sa-ti pui aceste intrebari:
– Cum se vede credinciosia mea la scoala, la locul meu de munca?
– Lucrez cu sinceritate fie acasa, fie la locul meu de munca?
– Sunt credincios in lucrurile mici: sa fiu la timp la scoala, la munca, sa lucrez cu dedicare ca si cum ar fi compania mea, imi fac treaba in casa cu toata dedicarea?
Acum te las sa faci un exercitiu imaginar. Scrie in jurnalul tau ce crezi ca ar scrie oamenii despre tine referitor la credinciosia ta. Fii sincer(a) cu tine! Dupa ce ai scris ceea ce ai scris, subliniaza cu albastru ceea ce e bine legat de credinciosia ta si subliniaza cu rosu ceea ce vrei sa schimbi legat de credinciosia ta.
Credincioșia privită din perspectiva lucrurilor zilnice, pe care le facem fiecare, înseamnă, de fapt, credincioșia noastră față de Dumnezeu.