Adevăr și societate

De ce ”pică” mai bine relativismul?

M-am intalnit cu mai multe situatii saptamana trecuta care ma puneau din nou si din nou sa-mi amintesc ce este adevarul si cine defineste adevarul? Si mie mi se pare un exercitiu bun aceasta framantare. Si, de fapt, in aceasta generatie si in acest secol, va trebui din nou si din nou sa ne punem intrebarea “Cine defineste adevarul?” Aceasta e foarte important pentru ca traim intr-o perioada in care se afirma ca fiecare om detine adevarul. Prin urmare ceea ce scriu eu azi e considerat adevarat, iar peste doua ore daca citesti acelasi subiect scris de un ziar local, e si acela adevarat. Iar maine te intalnesti cu un prieten si el iti spune ce-a descoperit despre adevar si tu ar “trebui” sa zici – conform ideologiei de azi – ca si el are dreptate. Deci intelegi? Pana la urma si eu, si ziarul tau local si prietenul tau avem dreptate. Dar aceasta INDIFERENT de ceea ce scriu eu sau de ceea ce zice ziarul si prietenul tau. Fiecare zice ce vrea, iar la urma noi, cei din secolul acesta, “trebuie” sa zicem ca toti au dreptate.

Dar ce zice Biblia despre aceasta? Pentru ca Pavel ne zice clar in Romani 12:2 sa nu ne conformam gandirii/ideologiei acestui secol.

Adevarul, ca si standard, nu este ce zice pastorul sau cineva din media, sau minciunile din mintea noastra. Adevarul este ceea ce Biblia afirma ca este Adevar. Deci standardul e Cuvantul lui Dumnezeu. De aceea, tot ceea ce auzi verifica cu Biblia. Si ceea ce zic eu azi in acest articol trebuie sa verifici cu Biblia. Pentru ca noi, oamenii, nu detinem tot adevarul. Doar Dumnezeu e Acel care detine tot Adevarul. Si tocmai de aceea verificam orice idee noua de pe piata ideologica prin ceea ce zice Dumnezeu in Biblie. Adevarul niciodata nu va contrazice Biblia. Biblia si Adevarul merg mana in mana.

Cum functioneaza toate acestea pentru noi ca si crestini intr-o lume in care se zice ca adevarul este relativ?

In primul rand, ce inseamna ca “adevarul este relativ”? Este exact ceea ce am zis eu mai sus, ca oricine poate defini adevarul. Nu se cere si nu exista un standard dupa care sa ne ghidam. Si pana la urma din cauza aceasta fiecare face ce vrea pentru ca fiecare detine adevarul lui. Daca cineva minte, fura sau ucide pe cineva, nu ar trebui sa fie nicio problema pentru ca el detine adevarul lui despre ce inseamna a fi corect sau ce inseamna viata. Cand zic ca fiecare face ce vrea nu va aminteste de cartea Judecatori? Deschideti la cartea Judecatori si cititi ultimul verset al cartii.

In al doilea rand, ce trebuie sa creada crestinii despre adevar? Crestinii au un Manual foarte clar de care nu trebuie sa se desparta nici macar o zi. Vorbesc despre Biblie si tocmai Ea ne defineste ce este adevarul. Toate actiunile, deciziile si tot ce tine de stilul nostru de viata trebuie sa fie masurat si cantarit cu ceea ce zice Biblia.

Sa ne oprim la cateva aspecte stringente si sa le facem practice: comunicarea, relatiile si resursele.

Aceste trei aspecte, cred eu, ca sunt tot mai atacate azi in viata unui crestin. Si va zic de ce.

Comunicarea este atat de usor de influientat azi in lumea virtuala: ce punem pe retelele de socializare, ce si cum discutam in privat cu cineva etc. Internetul a creat un perete intre noi si realitate si din cauza aceasta multi isi permit sa zica orice sau sa comunice asa cum nu ar comunica in realitate. E un perete dupa care ni se pare ca ne putem ascunde secretele. Si cred ca de aceea multi isi permit sa nu mai tina cont de cum arata o comunicare dupa voia lui Dumnezeu (intentionata, clara, sincera etc.) Doar deschideti retelele de socializare si urmariti spiritul acestora. Adevarul insa e ca dupa acel perete virtual Dumnezeu e la fel Dumnezeu si El vede tot ceea ce se face.

Relatiile sunt la fel de vizate de infuenta gandirii de azi. Multi au redus relatiile la perimetrul retelelor de socializare si le-au facut cat mai putin reale. Cand oricine zice ce este o relatie, cand oricine defineste ce inseamna sa fii prieten, sa ai incredere in oameni, sa investesti in oameni, ma intreb ce este adevarul in contextul relatiilor. Mentalitatea acestui secol ne prinde repede si ne acapara deciziile si mai repede, DACA nu stim ce zice Biblia.

Resursele sunt vazute din perspectiva gandirii de azi ca niste bunuri carora trebuie sa le slujim noi. Si prin urmare oamenii devin sclavii lucrurilor pe care ar trebui sa le controleze ei. De aceea avem nevoie de adevarul biblic ca sa ne aminteasca sa le descoperim, sa le administram asa cum ne-a fost spus inca de la inceputurile civilizatiei si sa le folosim spre binele nostru.

Ce-ar fi sa iti iei un timp saptamana aceasta si sa te gandesti cat adevar stii si cat aplici din Biblie referitor la comunicare, relatii si resurse?

Nu crede orice!

Cerceteaza!

Cauta si descopera Unicul Adevar!

SI VEI TRAI CU ADEVARAT LIBER!

Am zis “liber”, nu ca nu vei fi blamat si invinovatit.

Dar ce conteaza mai mult: “a trai liber” sau “a trai in conformism”?

Susține-mă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns