Astăzi te invit să mergem până în Israelul anilor 1380 – 1050 i.Ch. ca să descoperim niște principii extrem de valoroase pentru sec. XXI.
“Acest om, Mica, avea o așa-numită casă a lui Dumnezeu. El și-a făcut un efod și niște terafimi și l-a învestit ca preot pe unul din fiii săi. În zilele acelea nu era rege în Israel, și fiecare făcea ce era drept în ochii săi.” Judecători 17:5-6
Acum o săptămână, când re-citeam capitolul acesta din Judecători, și am ajuns la aceste versete, mă gândeam ce legătura are versetul 6 cu versetul 5. Dacă citești doar o dată, ai impresia că e cam rupt din context. Însă dacă citești toată cartea Judecători și capitolul 17, îți dai seama care e rostul versetului 6.
În primul rând, cartea Judecători, ca și multe alte cărți din Vechiul Tesament, descrie întâmplări din viața lui Israel și, NU NEAPĂRAT, că îți zice dacă e bine sau e rău ce a făcut respectivul. Deci, bazat pe faptul, că știi ce le-a spus Dumnezeu în Lege, poți discerne fiecare întâmplare, dacă are principii bune sau nu.
Apoi versetul 6 este o frază-comentariu care se repetă ca un avertisment de-a lungul cărții. Atunci când ceva se repetă, vrea să ne transmită un mesaj clar. În cazul versetului 6, mesajul este că Israel nu avea un lider/un conducător, care să le dea direcție. Și oamenii făceau ce credeau ei că este bine. Adică nu mai știau standardul lui Dumnezeu.
Prin urmare, dacă vrem să înțelegem mai bine acest pasaj, cred că trebuie citit invers. Adică, să citim versetul 6 și apoi versetul 5.
Știu că te întrebi ca și mine: “Ce-o fi pățit omul acesta – Mica?” Are o casă căreia îi dă numele de ”casa lui Dumnezeu”. Dar, în ea pune un obiect (efodul) prin care căuta voia dumnezeului căruia îi era asociat efodul și mai adăuga și niste idoli (terafimii). Apoi, îl numește preot pe unul dintre fii lui. Pe bune? Legea lui Moise zicea că nu oricine poate fi preot. Dumnezeu a ales o linie de preoți, adică cei proveniți din Aaron. Și Dumnezeu adresează această problemă în 2 Cronici:
“N-ați îndepărtat voi pe preoții Domnului, pe fiii lui Aaron și pe leviți, și nu v-ați făcut voi preoți, ca și popoarele celorlalte țări? Oricine venea cu un vițel și șapte berbeci, ca să fie sfințit, se făcea preot al celui ce nu este Dumnezeu.” – 2Cron.13:9
“Multă vreme Israel a fost fără Dumnezeul cel adevărat, fără preot care să învețe pe oameni și fără Lege.” – 2Cron.15:3
Deci Mica acesta a amestecat toate lucrurile spirituale și le-a dat o formă ciudată. Dacă citești tot capitolul 17, vei vedea că este un om controversat. Însă eu cred că el caută spiritualitatea în mod greșit. Știa ceva, că trebuie să aibă un preot, dar nu mai știa Legea, nici ceea ce zicea ea. Mica trăia din fărâmituri. Pentru că Mica nu avea pe cineva care să-i deschidă Legea și să-i spună exact cum poate să-L caute pe Dumnezeul adevărat. Și aceasta îi lipsea lui Mica – rolul unui lider în viața lui.
Ține minte tot ce am vorbit despre Mica până aici și, acum, să aprofundăm întrebarea următoare.
De ce este așa de important rolul de conducere în viața spirituală a oamenilor?
În primul rând, un lider care-L urmează pe Dumnezeu:
- ajută oamenii să discearnă adevărul de minciună – “avea o așa-numită casă a lui Dumnezeu” (vers. 5). Care Dumnezeu? Dumnezeul biblic? Sau ideea despre Dumnezeul biblic?
- creeaza ordine într-o comunitate – Mica a pus în casa aceea și un efod, și un idol. Atât de confuz era!
- dă direcție – Un lider i-ar fi arătat din Lege, lui Mica, ce înseamnă o casă a lui Dumnezeu și dacă avea voie orice om să-I facă o casă lui Dumnezeu;
- e un model pentru alții – Mica ar fi știut din viața și practica liderului său că nu poți face o așa casă în care să amesteci atâtea elemente și să-i zici casă a lui Dumnezeu.
- ține standardul moralității – versetul 2 al acestui capitol zice că Mica a furat bani de la mama lui, dar el însuși nu zice că: “Eu i-am furat de la tine, mamă.”, ci zice “ Cei o mie o sută de șecheli de argint care ți au fost luați și pentru care ai blestemat chiar de față cu mine, argintul acela este la mine. Eu îl luasem.” Mica ambala minciuna ca s-o scoată bine la capăt. Iar mama lui îl binecuvântează. Ciudat, nu? Atâtea sunt de descoperit și de învățat din acest capitol!!!
- confruntă – un lider l-ar fi confruntat pe Mica pentru toate aceste lucruri. Și aceasta este o calitate extrem de importantă a caracterului unui lider. Din păcate, Mica nu avea un astfel de lider în preajma lui.
- le întoarce privirea spre Dumnezeu – vă amintiți ce-a făcut Neemia când s-a întors la Ierusalimul distrus? Pe lângă faptul că a construit orașul, el a îndreptat ochii oamenilor spre Dumnezeu. L-a pus pe cărturarul Ezra să citească Legea în auzul tuturor. Și oamenii au început să plângă când au auzit cuvintele Legii. Te-ai întrebat de ce plângeau ei? Pentru că și-au dat seama cât de mult s-au îndepărtat de Dumnezeu, cât te rătăciți ajunseră.
Exact toate acestea îi lipseau lui Mica. Dacă el ar fi avut parte de slujirea unui lider și Mica, la rândul lui, ar fi fost un lider pentru casa lui. Nu ar fi amestecat idolatria cu ceea ce înseamnă căutarea Dumnezeului biblic. Și probabil că Mica nu era unicul care făcea ceea ce făcea. Se pare că această confuzie era specifică întregii comunități de atunci. Totuși, atât Mica, cât și ceilalți din societatea lui, aveau responsabilitate față de viața lor spirituală.
În concluzie, conducerea inspirată de Dumnezeu e atât de importantă pentru viața unei comunități, pentru viața noastră, a fiecăruia. DAR aceasta nu înseamna că liderul tău e vinovat pentru viața ta spirituală! El are un anumit rol și despre aceasta vorbim aici. Cu siguranță, rolul tău și al meu în căutarea lui Dumnezeu nu este anulat de prezența și implicarea liderilor noștri.
În același timp, modul tău de conducere este atât de important. Poate te gândești că tu nu conduci o comunitate. E în regulă. Dar cu siguranță trebuie să-ți conduci viața ta/a familiei tale (dacă nu acum, peste câțiva ani), a copiilor tăi (dacă nu acum, peste câțiva ani) etc.
Probabil ai observat că o problemă MARE a societății de azi e numărul mic de lideri integri.
Ce fel de lider ești?
Nu știi de unde să înveți mai multe? Începe din cartea Judecători! Te-ai gândit că poți să scoți principii despre conducere și despre cum să fii un lider bun din cartea Judecători? Totul e la o distanță de voință și disciplină în studiu biblic.
În același timp caută un lider integru de la care să înveți.
Îți doresc așa de mult să nu trăiești ca Mica, din fărâmituri, adică doar din predicile altora, doar din cărțile altora, NICI MĂCAR DIN CE AM SCRIS EU AICI. Fii creștinul acela care “sapă adânc” în Biblie și descoperă comori pentru el și societatea în care trăiește!
Îți doresc zile cu multă revelație și cu mult studiu biblic, și cu multă pasiune în căutarea Celui Mai Bun Lider – ISUS!